Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen. Arkivbild.
Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen. Arkivbild.

FI hissar varningsflagg för rörlig ränta

Den stora andelen bolån med rörlig ränta gör svenska hushåll känsliga för räntehöjningar, varnar Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen. Någon myndighetsreglering av bolånens löptider är dock inte aktuell i nuläget.

ANNONS
|

- Vi har inga planer på att reglera det, säger Erik Thedéen till TT.

Han håller dock med riksbankschefen Stefan Ingves, som i förra veckan varnade för att räntekänsligheten på bolånemarknaden är ett problem.

- Andelen rörliga bolån är ju osedvanligt hög och har blivit högre och högre, säger Thedéen och uppmanar i samband med presentationen av årets första stabilitetsrapport från FI hushåll och banker att se över hur stor andel rörlig ränta som kan hanteras om räntorna stiger.

ANNONS

Asymmetriskt förhållande

För att bana väg för en framtida eventuell reglering av andelen rörliga bolån anser Thedéen att man först måste lösa det asymmetriska förhållandet mellan långivare och låntagare när det gäller avvecklingskostnader för bolån.

- Om banken förlorar pengar när jag säger upp mitt lån får jag betala mellanskillnaden till banken. Men om jag förlorar pengar betalar banken inget till mig, säger han.

Positivt med prisnedgång

Thedéen och hans stab analyserar fortfarande effekterna av det skärpta amorteringskrav på högt belånade hushåll som infördes i mars. Samtidigt ser FI över tillståndskraven för bolåneinstitut utanför banksektorn, som är finansierade av försäkringsbolag och hedgefonder och som börjat göra framstötar i Sverige.

- Det vi inte riktigt vet är hur de här bolagen fungerar i kris. Vad gör de som satt in pengar i bolaget i en kris? Tar de ut pengarna? Eller när lånen förfaller, tar de hem pengarna och gör något annat för dem? frågar sig Thedéen.

ANNONS

Prisnedgången på bostäder i höstas var i huvudsak positiv, enligt Thedéen.

- Det var lika stor osäkerhet på bostadsmarknaden för två år sedan som det är nu. Det som har hänt är att vi har blivit medvetna om osäkerheten.

Inbromsningen för bostadsinvesteringar som följt på prisfallet har enligt Thedéen varken påverkat konsumtionen eller sysselsättningen märkbart.

TT

Fakta: FI ser motståndskraft i finanssystemet

Finanssektorn har blivit mer känslig för störningar efter en lång period av stigande priser på fasta tillgångar och ökad skuldsättning, bland annat med Riksbankens rekordlåga styrränta på minus 0,50 procent som drivkraft. Men den svenska ekonomin är fortsatt stark och motståndskraften i det finansiella systemet är tillfredsställande, enligt årets första stabilitetsrapport från Finansinspektionen (FI).

Amorteringskraven som infördes av FI i mars verkar enligt rapporten ha fått många att tidigarelägga bostadsaffärer, vilket gav en ovanligt hög volym av bostadsköp i januari–februari och ovanligt få i mars–april. Under årets hittills ligger dock volymen något högre än normalt.

FI siktar på att ha utvärderat det skärpta amorteringskravet nästa år. Några nya planerade åtgärder är inte på gång under den perioden, även om beredskapen finns om behovet skulle uppstå. Det skulle exempelvis kunna handla om att skärpa kapitalkrav på banker, spetsa till amorteringskravet ytterligare på hushållen eller sänka bolånetaket som begränsar bolånets storlek i förhållande till bostadens marknadsvärde.

Källa: Finansinspektionen

ANNONS