Martin Noréus, biträdande generaldirektör på Finansinspektionen. Arkivbild.
Martin Noréus, biträdande generaldirektör på Finansinspektionen. Arkivbild.

FI: Behöver tätare samarbete med Baltikum

Finansinspektionen (FI) är självkritisk efter Uppdrag gransknings avslöjande om misstänkt penningtvätt i Swedbanks verksamhet i Baltikum. Samarbetet med baltiska myndigheter måste bli bättre.

ANNONS
|

Finansinspektionen har tillsammans med estniska tillsynsmyndigheten inlett en utredning efter uppgifterna om misstänkt penningtvätt i Swedbank. FI uppger att ansvaret i första hand ligger hos de baltiska myndigheterna, men att man tillsammans med dem ska utreda uppgifterna som Uppdrag granskning presenterat.

- Självklart tycker vi att det här är mycket allvarligt det som kommit fram. Nu gör vi en gemensam insats med estniska myndigheter med hjälp från Lettland och Litauen. Vi kan själva inte granska transaktioner i Baltikum. Det måste ske med dem, säger Martin Noréus.

ANNONS

Mer samarbete

TT: Har Finansinspektionen samarbetat tillräckligt med baltiska myndigheter?

- Nej, det är ett område där vi är självkritiska och konstaterar att vi här borde gjort mer. Under flera år så borde vi gjort mer vad gäller att ha ett tätare samarbete med framför allt de baltiska myndigheterna kring penningtvättstillsynen av de svenska bankerna. Det är en viktig lärdom för oss, säger Martin Noréus.

TT: Varför har man inte haft ett tätare samarbete?

- Ansvaret för myndigheterna är nationellt och det är den modellen som ibland blir lite för svag. Det gör att myndigheterna fokuserar var och en för sig på sitt land och sina risker och att man inte jobbar tillräckligt mycket tillsammans, säger Martin Noréus.

I höstas ville tjänstemän på Finansinspektionen granska Swedbanks verksamhet i Baltikum, men förslaget röstades enligt Svenska Dagbladet ned i en av FI:s chefskommittéer. FI håller inte med om den beskrivningen och slår ifrån sig kritiken om att myndigheten ska ha försökt tona ned riskerna i Baltikum.

ANNONS

Fler kan utredas

- Vi har sagt att det inte går att utesluta att det finns problem med penningtvätt i de baltiska verksamheterna. Däremot har vi sagt att det rimligtvis är på en lägre nivå än det som framkommit i Danske Bank. Men det betyder inte att det inte finns risker, säger Martin Noréus.

Om det kan bli aktuellt att titta på fler svenska bankers baltiska verksamheter kan FI inte svara på i nuläget.

- Vi kommer att använda de uppgifter som finns och kommer att undersöka allt det som vi tycker är relevant. Så jag vill inte utesluta några banker, säger Martin Noréus.

TT

ANNONS