Handelsanställdas ordförande Linda Palmetzhofer tycker att arbetsgivarna är pinsamma. Arkivbild.
Handelsanställdas ordförande Linda Palmetzhofer tycker att arbetsgivarna är pinsamma. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Facket slänger in bonusarna i lönekampen

Skenande matpriser ger matjättarnas direktörer höga bonusar. Samtidigt ska deras anställda förmås att inte kräva kompensation för inflationen.
– Det sticker i ögonen på väldigt många, säger Handels ordförande Linda Palmetzhofer.

ANNONS

Facket kräver 4,4 procent i löneökningar på ett år. Arbetsgivarna har ännu inte givit något motbud, men sagt att handeln har det tufft och så höga löneökningar riskerar slå ut många företag.

Linda Palmetzhofer provoceras, som många andra, av matjättarnas höga direktörsbonusar, som till stora delar är påhejade av de stigande matpriserna.

– Inflationen känns för alla, inte minst för dem som jobbar i handeln. Snart kan de som jobbar i handeln inte handla det de själva säljer, säger hon.

Pengar finns

De frikostiga ersättningarna till cheferna tar hon som intäkt för att det finns pengar till högre löner för de butiksanställda och lagerarbetarna.

ANNONS

– Om arbetsgivarorganisationerna fortsätter att vidhålla att det inte finns några pengar till löneökningar så blir det pinsamt när man ser miljonregn över vissa grupper. Det tyder på att det finns pengar. Det har dessutom gått väldigt bra för handeln under pandemiåren, säger hon.

Arbetsgivarna pekar på att många butiker, oftast mindre, riskerar slås ut av att människor handlar mindre i inflationens spår. Högre löneökningstakt kan bli för tungt. En studie från facket visar dock att de små butikerna går ungefär lika bra som de större, åtminstone under 2021.

Många deltider

Ett annat viktigt krav handelsfacket har i löneförhandlingarna är att kunna få ökade tider på anställningskontrakten. Sju av tio jobbar deltid i handeln, enligt fackets siffror, och de flesta gör inte det för att de vill. Det gör att den faktiska lönen blir ännu lägre.

– Inflation eller inte, vi måste få se att man kan leva på sin lön i handeln, säger Linda Palmetzhofer.

Det gamla löneavtalet löper ut sista mars. Därefter kan facket säga upp avtalet och varsla om konflikt för att pressa arbetsgivarna. Huruvida konfliktrisken är större än vid tidigare lönerörelser vill hon inte säga.

Klart är i alla fall att den för butikerna så viktiga påskhandeln är fredad. Högtiden ligger för tidigt i år för att facket ska hinna med ett klassiskt påskstrejkhot. Men Palmetzhofer tonar ner påskens roll som facket tidigare ofta använt som extra påtryckning gentemot arbetsgivarna.

ANNONS

– Numer har handlarna öppet alla dagar i veckan, säger hon.

Fakta: Många jobbar deltid

Snittlönen i detaljhandeln ligger på 27 000 kronor i månaden, räknat som heltidslöner.

Men väldigt många jobbar deltid, sju av tio gör det. Räknat på den faktiska snittlönen så blir den då 18 300 kronor i månaden, exklusive ob-tillägg.

Källa: Handels

ANNONS