Elcykelförsäljningen fortsätter uppåt. Arkivbild.
Elcykelförsäljningen fortsätter uppåt. Arkivbild.

Försäljning av elcyklar rusar

Försäljningen av elcyklar kommer att fördubblas i år, spår branschen. Samtidigt väntar 15 500 bidragsansökningar till elfordon på handläggning.

ANNONS
|

- Vi har inte systemstödet på plats för att behandla ansökningar ännu. Utbetalningarna kommer i slutet på april eller början på maj, säger Tomas Hallqvist, enhetschef för miljöbidrag på Naturvårdsverket.

Sedan den första februari har det varit möjligt att ansöka om bidrag till eldrivna cyklar, mopeder, motorcyklar och fordon som kan användas av personer med fysisk funktionsnedsättning.

ANNONS

Exakt hur många ansökningar som kommit in för just elcyklar och vad det totala beloppet uppgår till kan Naturvårdverket inte säga med hänvisning till den pågående utvecklingen av systemstödet.

- Men den absoluta lejonparten av ansökningarna gäller elcyklar, säger Hallqvist.

350 miljoner

Bidraget är på 25 procent av priset på fordonet, dock maximalt 10000 kronor och inköpet ska ha gjorts efter den 20 september 2017.

Om alla 15500 ansökningarna avser maxbeloppet innebär det att det totalt finns ansökningar för 155 miljoner kronor som väntar. För 2018 är 350 miljoner kronor avsatta för utbetalning av elfordonsbidrag och det betalas ut så länge det finns pengar kvar.

Försäljningen ökar

Samtidigt fortsätter elcykelförsäljningen upp. Enligt branschföreningen Svensk Cykling såldes 67500 elcyklar mellan september 2016 och augusti 2017. Ett år innan var motsvarande siffra 45000.

Nu bedömer branschen att ökningen fortsätter och att det under innevarande period säljs mellan 120000 och 150000 elcyklar. Ett skäl till ökningen bedöms vara bidraget. Men det finns fler orsaker.

- Det är en ketchupeffekt på försäljningen, nu ser man sina kompisar och grannar ha en och då funderar man på att köpa en själv, säger Klas Elm, vd för Svensk Cykling.

ANNONS

Enligt en Sifo-undersökning från Svensk Cykling kan 38 procent av svenskarna tänka sig att köpa en elcykel.

TT

Fakta: Så cyklas det i Sverige på sommaren

28 procent cykelpendlar varje vecka.

22 procent cykelpendlar minst tre dagar i veckan.

21 procent cykelpendlar i Stockholmsområdet varje vecka.

23 procent cykelpendlar i Göteborgsområdet varje vecka.

44 procent cykelpendlar i Malmöområdet varje vecka. (Förklaring till den högre siffran jämfört med Stockholm och Göteborg saknas.)

33 procent cyklar för träning och motion varje vecka.

Sifo-undersökningen gjordes 13 till 16 oktober 2017. 1190 personer deltog.

Källa: Svensk Cykling

ANNONS