Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Kinas rikaste person, Jack Ma, uppträder vid Alibabas 20-årsjubileum i Hangzhou förra månaden. Bild: Chinatopix/AP/TT
Kinas rikaste person, Jack Ma, uppträder vid Alibabas 20-årsjubileum i Hangzhou förra månaden. Bild: Chinatopix/AP/TT

Färre superrika i Kina

Antalet superrika kineser, personer med en förmögenhet på minst två miljarder yuan eller cirka 2,8 miljarder kronor, har i år minskat för andra året i rad, till 1 819 personer, enligt den så kallade Hurun-rapporten. Det är första gången på 21 år som antalet superrika har minskat under två år i följd. I fjol fanns 1 893 personer med på listan.

Innan 2018 hade listan bara krympt två gånger, under den globala finanskrisen 2008 och 2002, sedan it-bubblan spruckit. Orsaken till att de superrika nu blir färre är enligt rapporten den kinesiska regeringens åtgärder för att omstrukturera ekonomin och minska företagens skuldsättning.

Listan toppas alltjämt av e-handelsjätten Alibabas grundare Jack Ma, med en personlig förmögenhet på motsvarande över 380 miljarder kronor. Han följs av Pony Ma, vd och ordförande i it-konglomeratet Tencent och fastighetsmagnaten Wang Jianlin. Den sistnämnde har dock fått se sin förmögenhet nästan halveras i värde när hans Wanda Group tvingats sälja av fastigheter för att minska skuldberget.