Volvos vd Martin Lundstedt presenterar årets andra kvartalsrapport, en av hittills starkaste under rapportfloden. Arkivbild.
Volvos vd Martin Lundstedt presenterar årets andra kvartalsrapport, en av hittills starkaste under rapportfloden. Arkivbild.

Exportbolag och banker drar i rapportfloden

Verkstadsindustrin och bankerna lyser starkast när 80 procent av de rapporterande företagen på storbolagslistan presenterat delårssiffror. Rapportflodens största förlorare hittas bland byggbolagen.

ANNONS
|

Efter att en majoritet av Stockholmsbörsens storbolag rapporterat nyckeltalen för det andra kvartalet pekar allt mot att det blir den exportberoende näringen samt banksektorn som är vinnarna. Sett till vinster är den pågående rapportsäsongen den bästa på länge.

- Bättre än så här kan det knappast gå, säger den oberoende analytikern Peter Malmqvist.

Kraftig vinsttillväxt

Enligt hans uträkningar har resultatet före skatt i de 50 storbolag som hittills lämnat kvartalsrapport stigit med 19 procent, jämfört med motsvarande period i fjol.

ANNONS

Justerat för de tre företag med bäst (Volvo, SEB och Nordea), respektive sämst (Assa Abloy, H&M och Electrolux) vinstutveckling är resultatet före skatt ännu högre, 25 procent.

- Det är mycket starkt och klart bättre än de senaste kvartalen.

Verkstadsindustrin draglok

Att den svenska verkstadsindustrin fortsätter visa på toppform tillskriver Malmqvist den starka euron, som i genomsnitt varit sju procent starkare än kronan. Det innebär att bolagens främsta utländska kunder, som befinner sig i eurozonen har mer pengar på fickan.

Den svenska penningpolitiken och den internationella högkonjunkturen ger ytterligare förutsättningar för storvinster på hemmaplan.

- Det är en överhettad ekonomi, vilket följer på de orimligt låga räntor vi har här och i eurozonen, säger Malmqvist.

För banksektorn, som står för över 40 procent av vinstökningarna det här kvartalet beror glädjeyran delvis av en positiv intäktsutveckling men även en reavinstpost i SEB och uteblivna omstruktureringskostnader i Nordea.

ANNONS

Fortsatt tufft i byggbranschen

Men rapportfloden är inte utan sorgebarn, bolagen som har det tuffast hittills återfinns inom byggsektorn. Skanska fortsätter dras med stora nedskrivningar i USA och NCC redovisar en lägre orderingång än väntat. Sättningen efter nedgången på bostadsrättsmarknaden har också spelat in i sektorns surare resultat, påpekar Malmqvist som inte ser att krisen skulle vara över.

Och den dag då Riksbanken höjer räntan och euron pressas ner räknar Malmqvist med vinstfall för bolagen på Stockholmsbörsen.

- Om jag nu pratar om en vinsttillväxt på 15–20 procent så kommer jag då i stället att prata om vinstfall inom samma spann.

TT

Fakta: Rapportflodens vinnare och förlorare

De svenska bolagen på finlistan OMXS30 som redovisat störst vinstökningar under årets andra rapportflod är lastbilstillverkaren Volvo med en redovisad vinst före skatt på 11,7 miljarder kronor (7,9 miljarder), SEB med en rörelsevinst på 10,7 miljarder kronor (5,6 miljarder) och Nordea med ett rörelseresultat på 13,8 miljarder kronor (10,5 miljarder).

De bolag som har haft sämst resultatstillväxt hittills är låsjätten Assa Abloy med en vinst före skatt på 2,7 miljarder kronor (2,9 miljarder) och vitvarutillverkaren Electrolux med ett resultat före skatt på 0,7 miljarder kronor (1,7 miljarder kronor). i slutet av juni redovisade H&M sin andra kvartalsrapport för det brutna räkenskapsåret. Vinsten före skatt uppgick till 6 miljarder kronor (7,7 miljarder).

Siffrorna inom parentes syftar till motsvarande period i fjol.

ANNONS