Spelbolagen som tjänar mest på problemspelare kan komma att slås ut, menar Folkhälsomyndighetens expert.
Spelbolagen som tjänar mest på problemspelare kan komma att slås ut, menar Folkhälsomyndighetens expert.

Expert: Spellagen kan leda till färre spelbolag

Konsekvensen av den nya spellagen kan bli en självsanering i spelbranschen. Bolag med storspelare som spenderar mycket pengar kan komma att slås ut enligt Folkhälsomyndighetens expert.

ANNONS
|

Omregleringen av spelmarknaden har redan lett till färre problemspelare och rejält minskade intäkter hos spelbolagen. Ett exempel är Global Gaming där en stor andel av bettingbolagets spelare själva stängt av sig från spel, något som möjliggjorts av den nya lagen.

Totalt sett har svenskarnas spelande minskat de senaste tio åren, och särskilt har andelen svenskar med problemspelande minskat: från 2 procent till under 1,5 procent under de senaste tre åren enligt Folkhälsomyndighetens statistik.

Självsanering i branschen

Den nya spellagen kan på sikt innebära att de spelbolag som tjänar mest på problemspelare försvinner från marknaden, menar Ulla Romild.

ANNONS

- Jag tror att en del spelbolag kommer att slås ut som en konsekvens av den nya spellagen. Det blir en sorts självsanering i branschen där mer solida bolag med kundgrupper som spelar måttligt bör klara sig, medan de som pushar sina spelare att spela för väldigt mycket pengar får ta smällen, säger Ulla Romild.

Ulla Romild anser att spelbolagen själva har en viktig roll i att motverka och förebygga spelproblem. Som exempel tar hon Norge där det statliga spelbolaget Norsk Tipping ringt upp spelare som förlorat mest pengar och påpekat att de bör se över sitt spelande.

- Spelarna har då fortsatt spela, men för mindre pengar. Effekten där har sedan blivit att spelbolagens intäkter minskar. Norsk Tipping har sagt att de kan ta den förlusten, och samhällekonomiskt kanske det rentav är en vinst.

Spelandet sjunker

Nu uppger också åländska Paf att det statligt ägda spelbolagets genomsnittliga spelande sjunkit med en tredjedel till följd av den nya spellagen.

ANNONS

- Det här är helt drivet av att våra storspelare har minskat sitt spelande kraftigt. Vi ser att insättningsgränsen ligger bakom ungefär hälften av minskningen. Även möjligheten till spelpaus och de nya reglerna kring spinntider för nätkasinon har bidragit, säger Paf:s vd Christer Fahlstedt till TT.

Christer Fahlstedt tror däremot att Paf kommer att se en mindre minskning i spelintäkter än branschen som helhet. Bolaget har inte lika många storspelare som många andra aktörer i branschen och jobbar aktivt för att inte uppmuntra problemspelare, menar han.

- Vi tror att vi tjänar mindre pengar på de som spelar riktigt mycket än vad branschen som helhet gör. Vi belönar inte kunder som spelar mycket hos oss, och vi kommer aldrig att jaga några kunder som slutar spela eller gör förluster med direktmarknadsföring. Men många av våra konkurrenter gör nog precis tvärtom.

ANNONS
TT

Fakta: Om problemspelande

"Problemspelande" är att ha ett spelproblem eller en förhöjd risk för spelproblem. Andelen svenskar som har ett problemspelande har minskat från 2 procent till under 1,5 procent under de senaste tre åren, enligt ny statistik från Folkhälsomyndigheten.

Det är alltså färre som har problemspelande än de totalt drygt 4 procent som har någon grad av spelproblem, utifrån den skala som används för att mäta förekomsten. När det gäller problemspelande finns inte längre någon skillnad mellan män och kvinnor, med undantag för åldersgruppen 18–24 år där männen dominerar. Detta trots att det är fler män än kvinnor som spelar generellt.

Totalt sett minskade andelen svenskar med någon grad av spelproblem från cirka 6 procent till drygt 4 procent mellan 2015 och 2018.

Källa: Folkhälsomyndighetens befolkningsundersökning Swelogs (april 2019)

ANNONS