Donald Trump och Xi Jinping behöver hålla sams för att världsmarknaderna ska hålla sig lugna. Arkivbild.
Donald Trump och Xi Jinping behöver hålla sams för att världsmarknaderna ska hålla sig lugna. Arkivbild.

Expert: Kärnvapenprov rör inte marknaderna

Att Nordkorea fortsätter att trotsa omvärlden med nya kärnvapentest kommer troligen inte att ge några stora efterdyningar på finansmarknaderna. Men det kan vända snabbt om det börjar skava mellan de ekonomiska stormakterna.

ANNONS
|

- Det kan bli lite stökigt, absolut. Men det är kanske inte utlösaren till det stora fallet på marknaderna, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet, efter att Nordkorea bekräftat en ny provsprängning.

- Man måste komma ihåg att Nordkorea har absolut ingen påverkan på världsmarknaderna i sig själv. Det finns ingen viktig produktion och inga råvaror eller tillgångar som är viktiga för världsmarknaderna. Det spelar väldigt liten roll vad som händer i Nordkorea.

ANNONS

Oro för stormaktsreaktioner

Vad man däremot behöver vara uppmärksam på är hur de länder som på olika sätt har starka intressen i Nordkoreas kärnvapenprogram reagerar, noterar Bornold. USA, Kina och Japan är världens största ekonomier.

- Ska man vara orolig för något så är det att det blir stormaktspolitik, säger han.

- Det är då det kan hända saker och det bör man hålla ögonen på. Om någon av de här stora ekonomierna agerar kan det skapa en betydligt större ekonomisk oro på finansmarknaderna.

En annan orosfaktor är var Nordkoreas kärnvapenteknik kommer ifrån. Landet gör, åtminstone synbart, väldigt snabba framsteg och det kan peka mot att en annan makt hjälper den nordkoreanska diktaturen.

- Skulle det visa sig att till exempel Iran är inblandade så blir det en påverkan på oljan. Där finns det en helt annan vikt i ekonomin, säger Joakim Bornold.

ANNONS

Nya sanktioner

USA:s finansdepartement förbereder nu nya sanktioner som ska "skära av Nordkorea ekonomiskt", säger finansministern Steven Mnuchin till Fox News enligt AFP.

- Vi kommer att samarbeta med våra allierade. Vi kommer att samarbeta med Kina, säger Mnuchin till tv-kanalen.

Trump bekräftade senare på Twitter att USA funderar på att stoppa all handel med länder som i sin tur gör affärer med Nordkorea.

Bornold pekar på att USA har dragit sig tillbaka ganska kraftigt i de ekonomiska ambitionerna i Asien med Donald Trump vid rodret. De senaste dagarna har det också rapporterats att Trump vill dra sig ut det amerikanska handelsavtalet med Sydkorea.

- Det gör att Kina blir ännu starkare i Asien. De har den ambitionen och kommer att ta tillfället i akt. Det missgynnar Nordkorea, om deras roll som en bricka i spelet mot USA blir allt mindre värd, säger Joakim Bornold.

ANNONS
TT

ANNONS