Känslor och psykologi är starka faktorer som påverkar börsen, menar experter.
Känslor och psykologi är starka faktorer som påverkar börsen, menar experter.

Expert: Börsen är lite som en masspsykos

Sälj! Köp! Börsanalytiker har haft svårt att tyda marknaden den gångna veckan. Men bakom raset på USA-börsen ligger psykologi.

ANNONS
|

Dow Jones industriindex gjorde ett av sina kraftigaste ras i sin 121 år långa historia i måndags – 1175 punkter ner, eller 4,6 procent.

Under veckan har osäkerheten, volatiliteten, varit hög. Flera experter i USA är inte förvånade över nedgången, det var en justering av marknaden, men de är förvånade över hur snabbt den kom.

En del av handeln styrs av robotarnas algoritmer, men mycket är fortfarande människor. Och bakom människor ligger psykologi och grupptryck.

- Vi kallar det sociala normer. Människor letar alltid efter principer för vilka beteenden som engagerar, eller hur man ska tänka. Sociala normer går ut på att det som andra gör, det ser vi som en bra indikator för vad vi bör göra. Men vi går inte runt och tänker på det utan det fungerar per automatik, säger Per Kristensson, professor i psykologi vid Karlstads universitet.

ANNONS

Blir som flockdjur

- När det gäller börsen är det sannolikt att det kan vara samma saker som sker. Om folk börjar säga "det är övervärderat, vi borde sälja" och så smäller det till, så blir vi som ett flockdjur – alla hänger på.

Per Kristensson har bland annat gjort studier på ekologiska produkter. Under ganska många år sade människor att de tycker om ekologiska produkter, de är viktiga att köpa – men folk köpte dem inte. Men när några stycken började köpa dem hängde många andra efter.

- Folk följer varandras beteenden helt enkelt, säger han.

Som en masspsykos

När börsen sedan börjar falla sker det ibland blixtsnabbt. Psykologiprofessorn liknar det lite vid en masspsykos, till exempel när människor fått panik på idrottsarenor. Observationen kommer omedelbart och paniken sprider sig.

- Börsen är faktiskt lite likadan som masspsykossituationerna som man har studerat, nämligen att det syns med en gång hur människor börjar tänka.

ANNONS

Därför blir antagligen svängningarna större än vad de borde vara, säger Per Kristensson.

- Om jag ser att mönstret blir att många säljer då är det sannolikt att fler hoppar på den här nedåtgående trenden så att den blir starkare än vad den egentligen borde vara. Cyklerna kan bli grövre än det finns fog för.

TT: När hänger vi inte på grupptryck?

- Om vi är väldigt medvetna om någonting är människor mindre sannolika att följa gruppen, säger han.

Rädsla en stark känsla

Lars-Erik Boström, senior rådgivare på konsultbolaget The Council och författare till boken "Börsens psykologi", anser att känslor har en stor inverkan på marknaden. Men förklaringen till när känslorna styr skiljer sig åt.

- När det går upp så ser man inte det som psykologi utan som naturligt, men under nedgångar pratar man alltid om psykologi. Det kan jag tycka är två sidor av samma sak. Optimism är kanske det som ofta driver en marknad uppåt, och tvärtom när du har en börsnedgång.

ANNONS

Samtidigt är rädsla en starkare känsla.

- Det är en flyktbenägenhet som vi har inprogrammerade i oss. Så jag skulle säga att i huvudsak är det känslor som styr börserna.

Han menar att människor har en känslomässig relation till marknaden som är låg när saker ser bra ut, men samtidigt kan marknadsrisken öka och inte stämma överens med handlarnas.

På samma sätt som människor kan ryckas med av en stark gruppledare så kan börsen reagera likadant, men där är priset ledaren, säger Lars-Erik Boström.

- Det man sett de sista åren är att priset blir viktigare och viktigare än något slags underliggande värde, säger han.

TT

Fakta: Börskrascher

Wall street-kraschen 1929

Inleddes den svarta torsdagen 24 oktober 1929 då fallande kurser utlöste säljpanik.

Svarta måndagen 1987

Måndagen den 19 oktober 1987 var dagen då världens börser föll dramatiskt. Dow Jones index tappade 22,6 procent den dagen och Stockholmsbörsen föll med över 20 procent.

Minikraschen 1997

Den 27 oktober 1997 föll Wall Street med 554 punkter och även börserna i Argentina, Mexiko och Brasilien rasade uppemot 15 procent samma dag.

It-kraschen 2000

Internets utveckling under mitten av 1990-talet blåste upp en gigantisk it-bubbla där internetbaserade företag med ovanliga och djärva affärsmetoder värderades skyhögt av börsens aktörer. Berörda bolagen tappade över 90 procent av sitt värde så gott som över en natt.

Terrorattackerna 11 september 2001

Den 11 september 2001 stannade hela världen upp och fick bevittna hur två passagerarplan kraschade in i World Trade Center i New York. Terrorattackerna utlöste börsras över hela världen och uppskattningsvis gick mer än 98 miljarder dollar förlorade.

Finanskrisen 2008

Flera ekonomisk-politiska åtgärder i USA samverkade för att skapa våldsamt stigande huspriser och en rejäl fastighetsbubbla – som sedan sprack.

Källor: Ne.se, va.se, svd.se

ANNONS