Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Deutsche Bank, med huvudkontor i Frankfurt, pekades redan i fjol ut av EU-kommissionen som en av fyra aktörer i en kartell på obligationsmarknaden. Arkivbild

EU utreder kartell på obligationsmarknaden

EU:s konkurrensmyndighet misstänker åtta banker för att ha samarbetat i en kartell när det gäller handel med statsobligationer från eurozonen 2007–2012. De banker som enligt misstankarna ska vara inblandade har ännu inte namngivits.

Enligt myndigheten ska handlare anställda på bankerna via chattar på internet ha utbytt känslig information och koordinerat sina handelsstrategier.

Just de sex år som kartellen ska ha varit verksam enligt misstankarna var intensiva på den europeiska obligationsmarknaden. Flera euroländer – som Grekland, Spanien och Portugal – hade allvarliga statsfinansiella problem, marknadsturbulensen var stundtals dramatisk.

EU-kommissionen anklagade redan i fjol storbankerna Deutsche Bank, Credit Agricole, Credit Suisse och en fjärde bank för att ha agerat i en kartell på obligationsmarknaden.

Skulle bankerna ha gjort sig skyldiga till konkurrensbrott kan de bötfällas på upp till tio procent av sin globala omsättning.