Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Statsminister Stefan Löfven och finansminister Magdalena Andersson får till följd av skattesänkningar räkna med minskade skatteintäkter, enligt ESV.

ESV: Räkna med minskade skatteintäkter

Den svenska statens skatteintäkter beräknas öka långsammare i år än i fjol, främst till följd av skattesänkningar, skriver Ekonomistyrningsverket (ESV) i ett pressmeddelande.

"Skattesänkningarna uppgår i år till 18 miljarder kronor. Det är främst skatt på arbete som sänks, bland annat genom att jobbskatteavdraget höjs", skriver ESV.

Enligt ESV:s prognos kommer den offentliga sektorns finansiella sparande att minska från 0,7 procent 2018 till 0,3 procent i år. Överskottet ligger därmed i linje med det överskottsmål som gäller från 2019.

ESV slår även fast att högkonjunkturen i den svenska ekonomin har passerat toppen och räknar nu med en tillväxt på 1,5 procent i år och 1,6 procent 2019. Det kan jämföras med en tillväxt på 2,2 procent 2018.

ESV:s prognos bygger på den budget riksdagen har beslutat om för 2019. Förslagen i överenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet ingår inte.