Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ericssons vd Börje Ekholm kan slappna av något efter att ha presenterat oväntat starka lönsamhetssiffror för det andra kvartalet.

Ericsson simmar upp ur krisdjupet

Telekomjätten Ericssons återhämtning fortsätter efter radikala besparingspaket med en kraftigt reducerad personalstyrka som resultat. Trots en högre lönsamhet fortsätter försäljningen att svikta, visar dagens kvartalsrapport.

Den svenska sommarsolen faller även över Kista och krisdrabbade Ericsson då bolaget i dag kunde visa på en klart förbättrad lönsamhet i årets andra kvartalsrapport.

Kraftiga nedskärningar

Men simtagen upp till ytan har inte varit gratis för den svenska industrijätten. Bolaget kunde i och med delåret bekräfta att det enorma besparingsprogrammet om 10 miljarder kronor genomförts, till en kostnad av 23 000 tjänster. Justerat för nyanställningar av ingenjörer landar nedskärningen på strax över 20 000.

- För att nå den effektivitet vi behöver har vi dessvärre behövt reducera vårt antal anställda – det är en väldigt stor siffra men nödvändig för att få en attraktiv och bra kostnadsposition, säger vd Börje Ekholm i en intervju med TT.

Förbättrad lönsamhet

Och besparingarna har haft effekt. Bolaget överraskade med en oväntat hög lönsamhet i det andra kvartalet, vilket även förklaras av en förenklad verksamhet och ökade investeringar, enligt Börje Ekholm.

- Nu har vi börjat se att åtgärderna börjat bita, att kostnadsprogrammen börjat bita och vi ser att våra produkter fått ett bra fäste bland kunderna.

Men bolaget befinner sig fortfarande delvis i skuggan. Försäljningen, som kom in högre än väntat, föll med 1 procent jämfört med i fjol. Och sorgebarnet Digital Services redovisar återigen miljardförluster.

Den starkast lysande stjärnan i koncernen, affärssegmentet Networks, står däremot pall med tillväxt och något bättre vinst jämfört med ett år tidigare. Enligt Handelsbankens telekomanalytiker Daniel Djurberg tyder det på en viss stabilitet i det annars kristyngda Ericsson.

- Dagens oväntat starka rapport är drivet av en fortsatt tillväxt i Networks-segmentet, med en hög bruttomarginal och god utveckling i USA. Även Europamarknaden växer lite grann. Det var glädjande besked.

Tydlig ledare

För Ericsson del fortsätter kostnadsminimeringen, men tiderna med enorma besparingspaket är över, enligt vd:n Ekholm. För telekomjätten handlar det nu om att hamna på rätt sida om 5G-utvecklingen.

Och det är i första hand investeringar i 5G-förberedelser i Nordamerika som driver på Ericssons försäljning just nu.

- Vi ser ett allt starkare momentum på 5G, säger Ekholm som meddelar att ambitionen är att vara tydlig ledare på 5G.

- Vi är i dag aktiva i stort sett alla produktlösningar i alla geografier i 5G, så vi har en väldigt stark konkurrenssituation. Men 5G är fortfarande inte kommersiellt och ger ännu inga intäkter. Dock ser vi kommersiella nät i drift redan i år.

Rusar på börsen

Marknaden tog emot Ericssons kvartalsrapport med öppen famn.

Vid inledningen av Stockholmsbörsens handelsdag rusade telekomaktien uppåt med 8 procent. Strax före 11-tiden ökade Ericsson med 9,4 procent.

Rättad: I en tidigare version av denna text angavs i fel resultatsiffra för andra kvartalet.