Ericssons vd Börje Ekholm.
Ericssons vd Börje Ekholm.

Ericsson passar på känslig Huaweifråga

Visserligen en ny mångmiljardförlust, men telekombolaget Ericsson växer igen och försäljningen har tilltagit med ökade marknadsandelar som följd. Men vd Börje Ekholm svajar på den känsliga frågan om det beror på att den kinesiska konkurrenten Huawei stängts ute från flera större marknader.

ANNONS
|

Ökad efterfrågan på nya telekomtekniken 5G, speciellt i USA där intäkterna stigit snabbare än vad Ericssonledningen själv hade räknat med, lyfter telekomjätten Ericsson.

- Det här är första året, om man justerar för valutakurs, som vi växer sedan 2013, säger Börje Ekholm och pekar på att också lönsamheten kommit upp på en stabilare högre nivå.

Mångmiljardförlusten, som bolaget redan flaggat för, blev mindre än förväntat och på börsen är det tummen upp. Ericsson-aktien lyfter med 2–3 procent på börsen efter att bokslutet för 2018 presenterats.

ANNONS

Enligt Börje Ekholm växer marknaden och Ericsson växer ännu fortare – ökade marknadsandelar med andra ord.

Känslig fråga

Att Huawei utestängts från den amerikanska marknaden och även andra större marknader, anklagade eller misstänkta för att syssla med spioneri, är känslig materia för Ericsson. Å ena sidan positivt att slippa en konkurrent, men kan å andra sidan slå tillbaka om kineserna slänger ut Ericsson från den viktiga kinesiska marknaden. Ekholm undviker därför att svara på frågan om Ericsson knyckt kunder som en följd av att flera västländer förbjudit kinesiska Huawei att bygga 5G-nät.

- Vi ser att kunder är oroliga, det blir osäkra i sina investeringar, sen blir det mycket spekulationer, vad innebär det här, nettonetto, vi har inte sett någonting, säger Ekholm.

Om riskerna att bli utslängd från Kina?

- Allt det här blir väldigt spekulativt, det är ingenting vi kan driva verksamheten på.

ANNONS

Men om 5G är den lysande stjärnan på Ericssonhimlen så går det fortsatt knackigt för delar inom affärsområdet digitala tjänster, som alltså medförde en smäll på drygt sex miljarder kronor under fjärde kvartalet, ovanpå de tiotals miljarderna det fiaskobetonade affärssystemet BSS kostat hittills.

- Vi har egentligen inte tjänat pengar på mer än fem år inom det området, säger Ekholm.

Under 2017 fanns inga delar inom affärsområdet som "ens var i närheten av lönsamhet", nu är det mer begränsat till BSS, enligt Ekholm.

Oklara neddragningar

Det kommer att innebära större neddragningar, men det är tidigt i processen och Börje Ekholm vill ännu inte berätta hur stora och var, med tillägget:

- Jag ser att vi har en stark verksamhet i Sverige, med mycket bra utveckling inom affärsstödssystem, så där ser vi inga stora behov av justeringar.

Från bedömarna blir det sammantaget beröm. Ericssons starka resultat kan ses som ett bevis för att vd Börje Ekholms strategi för att få företaget på fötter fungerar, anser Maria Landeborn, sparekonom på Danske Bank.

ANNONS

- Marknaden för 5G utvecklas snabbare än vad Ericsson trott. Om det sedan beror på Ericssons egen utveckling eller på Huaweis situation kan man undra över, säger hon.

Ericsson fokuserar på 5G och håller priserna låga inledningsvis, en strategi som verkar lyckad enligt Maria Landeborn. Frågan är om Ericssons kris nu är glömd och förlåten.

- Ja, för tillfället. Flera rapporter har slagit förväntningarna. Uppenbart har Börje Ekholms strategi på kärnverksamheten haft effekt, säger Maria Landeborn.

TT

Fakta: Ericssons resultat

Rörelseresultatet blev för fjärde kvartalet en förlust på 1,8 miljarder kronor, jämfört med förlusten på 19,3 miljarder kronor motsvarande period 2017. Analytiker hade i genomsnitt räknat med att detta resultat skulle landa på minus 3,4 miljarder kronor, enligt Reuters sammanställning.

Omsättningen steg med tio procent till 63,8 miljarder kronor. Här låg snittprognosen på 61 miljarder kronor.

Styrelsen föreslår en utdelning till aktieägarna på 1 kronor per aktie, vilket är samma som i fjol.

ANNONS