Alexander Ernstberger, före detta vd för pensionsbolaget Allra. Arkivbild.
Alexander Ernstberger, före detta vd för pensionsbolaget Allra. Arkivbild.

En misstänkt släppt i Allra-härvan

En av de misstänkta i härvan kring pensionsbolaget Allra har släppts, meddelar åklagaren. Samtidigt har Kronofogden i Sverige säkrat 75 miljoner kronor av pengarna från de misstänkta.

ANNONS
|

Det är den tidigare Allra-toppen och vd:n för Allras fondbolag i Luxemburg, Olle Markusson, som släppts, meddelar åklagare Thomas Hertz på Ekobrottsmyndigheten till TT. Det framgår inte om misstankarna mot Markusson kvarstår.

Före detta vd Alexander Ernstberger begärs fortsatt häktad, misstänkt för grov trolöshet mot huvudman, samma misstanke som riktats mot Markusson.

Allra misstänks för att ha blåst svenska pensionssparare på miljontals kronor inom ramen för premiepensionssystemet, genom vidlyftiga och olagliga affärer. Kronofogden ska enligt ett beslut i Stockholms tingsrätt säkra 340 miljoner från de brottsmisstänkta, till eventuella skadestånd. 75 miljoner har hittats i Sverige, och nu jagar åklagaren de återstående miljonerna som man tror är gömda utomlands, skriver Dagens Nyheter.

ANNONS

Kronofogden har beslagtagit ägodelar från bland annat Ernstberger. Bland ägodelarna från villan med sjötomt på Lidingö finns en vas från svenskt tenn, Hermesslipsar, en tv-spelsmöbel samt en 16 meter lång lyxbåt.

Från Ernstbergers bolag S2 Invest har man säkrat 55 miljoner, bland dem aktier i skatteparadis. Kronofogden har inte rätt att beslagta tillgångar utomlands, men åklagare har rätt att frysa dem.

- Jag vet att det finns pengar utomlands, säger åklagare Thomas Hertz till DN.

TT

ANNONS