Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fyra personer sitter häktade misstänkta för brott i Falcon Funds. Arkivbild.

En misstänkt i Falcon Funds-härvan häktad

Ytterligare en person har häktats i härvan kring pensionsbolaget Falcon Funds. Sammanlagt fyra personer är nu häktade misstänkta för allvarliga ekobrott. Beslut om åtal väntas i höst.

Den man som nu häktats misstänks för att ha betalat dyrt för värdepapper med lågt värde. På så sätt ska pensionsspararnas pengar ha förskingrats. Mannen är därmed misstänkt för grov trolöshet mot huvudman.

Chef för bolag

Mannen var chef för bolaget Temple Asset Management som misstänks ha använts för att slussa pengar från spararna till nyckelpersonerna i Falcon Funds.

Kammaråklagare Jerker Asplund på Ekobrottsmyndigheten, som leder utredningen kring Falcon Funds, vill inte gå in på om den nu häktade mannen erkänner brott.

- Jag kan inte gå in på hans inställning till misstankarna, säger Asplund till TT.

Den nu häktade mannen utlämnades från Storbritannien i förrgår. Häktningsförhandlingen hölls bakom stängda dörrar i Stockholms tingsrätt.

Miljarder förskingrade

Ytterligare två misstänkta utlämnas från Storbritannien i nästa vecka.

- Utlämningen har prövats i brittiska domstolar under ett och ett halvt år och männen har överklagat ända upp till Europadomstolen, säger Jerker Asplund.

Skandalen kring Falcon Funds rullades upp under 2016 och räknas som ett av de största misstänkta ekobrott som har begåtts i Sverige.

Omkring 22 000 pensionspensionssparare hade pengar i bolagets fonder inom det svenska premiepensionssystemet. Omkring 2 miljarder kronor misstänks ha förskingrats. Pensionsmyndigheten har beräknat att närmare 800 miljoner kronor är spårlöst borta.