Robert Bergqvist, SEB:s chefsekonom. Arkivbild.
Robert Bergqvist, SEB:s chefsekonom. Arkivbild.

Ekonom: Italien kör ett chicken race

Den Europeiska centralbanken (ECB) kan inte göra mycket mer för att stötta den italienska ekonomin. Och det kan finnas en ny acceptans för en italiensk regering som vägrar att spara. Så resonerar banken SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist.

ANNONS
|

- Den italienska regeringen kör ett chicken race mot EU. Italien är stort och om det går illa för den italienska ekonomin blir det ett stort problem också för omvärlden, säger Robert Bergqvist.

EU har pengar

Han säger att EU visserligen har pengar för att stötta Italien.

- Problemet är att därefter är den fonden tömd, eftersom Italien är ett stort land. Och i dagens värld med mycket låga räntor och där ECB har slutat att trycka nya pengar för att stötta konjunkturen har ECB inte många verktyg kvar, säger Robert Bergqvist.

ANNONS

Då återstår finanspolitiken, alltså regeringarnas ekonomiska politik. Det gör att det börjar växa fram en mindre sträng syn på regeringar som inte vill spara, trots att staten redan har stora skulder och underskott.

Tidigare sa de flesta ekonomer att en statsskuld på över 125 procent av BNP kunde leda till att omvärlden tappade tilltron till ett lands ekonomi. Räntorna skulle stiga brant och en snöboll som växte till en allvarlig kris skulle ha satts i rullning.

Italien har en statsskuld på över 130 procent och fortsätter att låta skulden växa.

Robert Bergqvist pekar på en diskussion som en del ekonomer har börjat föra på sistone, nämligen att med dagens extremt låga räntor kan en statsskuld minska även i ett läge då staten ökar sina utgifter.

Populistiska satsningar

Trots den höga statsskulden talar den italienska regeringen för sänkta skatter och högre utgifter.

Om staten lånar för att satsa på sådant som utbildning, infrastruktur, att underlätta för företagen och för att göra klimatinvesteringar kan omvärlden möjligen acceptera det.

- Men om staten lånar för att göra populistiska satsningar och bara delar ut pengar för att vinna fler röster kan världen tappa tilltron till den italienska ekonomin, säger Robert Bergqvist.

ANNONS
TT

ANNONS