Sukamal Banerjee, vice vd för HCL Technologies, ser bristen på it-kompetens globalt som ett betydligt större strategiskt problem än USA-presidenten Donald Trumps protektionism.
Sukamal Banerjee, vice vd för HCL Technologies, ser bristen på it-kompetens globalt som ett betydligt större strategiskt problem än USA-presidenten Donald Trumps protektionism.

Efterlyses: 1,8 miljoner med it-kompetens

Det råder en enorm brist på it-kompetens globalt, enligt den indiska it-jätten HCL Technologies.

ANNONS
|

En stor del av HCL finns i USA, där HCL har 16000 anställda. Drygt var tredje är utländsk medborgare.

Den globaliserade rekryteringsmodellen avspeglar affärsmodellen, som också den är präglad av internationell expansion.

Finns globalt, agerar lokalt

Men Banerjee ser trots det inte de handelshinder och skärpta gränskontroller som Donald Trump vill införa i linje med USA-presidentens så kallade America First-politik som någon avgörande utmaning.

- I slutändan har alla länder rätt att stifta vilka lagar de vill. Vi måste anpassa oss och hitta sätt att få det att fungera, säger han.

ANNONS

.– Vi finns globalt, men opererar som ett lokalt bolag, tillägger han.

Banerjee ansvarar bland annat för HCL:s arbete inom högteknologisk kommunikation, som utgör drygt 15 procent av HCL-koncernen. Frågan om global kompetensbrist togs upp på Världsekonomiskt forums årsmöte i Davos i veckan, bland annat i samband med en panel som handlade om automatisering och robotisering inom industrin.

Begränsas i tillväxten

HCL:s rekryteringsstrategi innebär att 65 procent av HCL:s cirka 16000 anställda i USA är amerikanska medborgare. Resten av dem kommer från andra länder, där bolagets hemland Indien är den vanligaste härkomsten, enligt Banerjee.

- Så ser det ut i hela tekniksektorn i USA.

Samma sak gäller i Sverige, där HCL Technologies har cirka 1600 anställda verksamma inom it-tjänster riktade till fordonsindustrin. Omkring 1200 av dessa är svenskar.

- Vår strategiska utmaning är att vi begränsas i tillväxten av att utbudet av teknologiskt välutbildad personal är så lågt, säger Banerjee.

ANNONS
Davos, TT:s utsände

Fakta: 140 nationaliteter bland de anställda

Den indiska it-koncernen HCL Technologies, med 1600 anställda i Sverige, har vuxit till global gigant inom it-sektorn sedan bolaget grundades 2007. Koncernen finns i dag i 32 länder och omsättningen uppgår till 7,6 miljarder dollar per år.

Koncernens totalt nästan 120000 anställda kommer från hela världen, vilket gör att bolaget i sin arbetsstyrka har 140 nationaliteter.

Källa: HCL Technologies

ANNONS