Prisökningstakten på årsbasis i mars 2024 enligt måttet KPI.
Prisökningstakten på årsbasis i mars 2024 enligt måttet KPI. Bild: Anders Humlebo/TT

Efter inflationsbomben – då sänks din ränta

En räntesänkning redan i maj ses som allt mer troligt.
Det bedömer ekonomer efter den oväntat stora inflationsnedgången i mars.
– Ett mycket bra utfall för Riksbanken och Sverige, säger Swedbanks chefsekonom Mattias Persson.

ANNONS

Först torsdagens räntebesked från Europeiska centralbanken (ECB) och nu inflationsutfall för svensk del som var helt i rätt riktning. För pressade svenska hushåll som svettas över höga räntekostnader och matutgifter är dagens siffra ytterst välkommen – likaså för Riksbanken, påpekar Mattias Persson.

– Det var mycket glädjande, detta var lägre än vår och marknadens liksom Riksbankens prognos, säger han till TT.

Matpriserna sjunker

I mars uppgick inflationen enligt måttet KPI till 4,1 procent, vilket kan jämföras med 4,5 procent i februari och förväntade 4,4 procent.

Riksbanken tittar dock på KPIF där boränteeffekter har räknats bort. Den sjönk till 2,2 procent och man är nu ytterst nära inflationsmålet på 2,0 procent.

ANNONS

Detta efter att till exempel livsmedelspriserna för första gången sedan sommaren 2021 var lägre än motsvarande månad ett år tidigare.

– Det är en tydlig inbromsning och det tycker vi att vi har sett sedan början av året. Det är en klar trendförändring hur snabbt den faller jämfört med USA och euroområdet, påpekar Mattias Persson.

Den senaste tidens stora fråga har samtidigt varit om det kan bli en räntesänkning i maj eller juni för svensk del.

– En majsänkning kommer allt närmare och det ser allt ljusare ut. Det finns visserligen risker kopplat till kronan men vi hade även Europeiska centralbanken (ECB) igår som tydligt öppnade för att en räntesänkning i juni lever. Det gör det lättare för Riksbanken att våga gå i maj.

Jens Magnusson, chefsekonom hos SEB, är inne på samma linje:

– Det stora frågetecknet som kvarstår är egentligen bara kronan. Skulle vi få ytterligare en rejäl kronförsvagning innan Riksbankens majmöte då kan det ställa till det. Men i stort sett allt annat pekar på en sänkning i maj, säger han.

Snart dags för räntebesked

Den 8 maj är det dags för Riksbanken att presentera nästa räntebesked och då ges definitivt svar, men den senaste tidens utveckling gör att saker och ting pekar i en tydlig riktning, påpekar Jens Magnusson.

ANNONS

– Vid Riksbankens senaste möte hade de 50–50 mellan maj och juni, med en liten fördel för majsänkning. Sammantaget tycker jag att det här öppnar vägen för en majsänkning.

Fakta: Inflationsutfallet i mars

Inflationen faller till 4,1 procent i mars, enligt måttet KPI. Det var en oväntat stor nedgång, från 4,5 procent i februari.

Analytiker hade i genomsnitt räknat med 4,4 procent enligt Bloomberg.

Inflationsmåttet KPIF – där boränteeffekter har räknats bort – sjönk till 2,2 procent. Det kan jämföras med väntade 2,6 procent och Riksbankens inflationsmål på 2,0 procent.

På månadsbasis, jämfört med februari, steg konsumentpriserna med 0,1 procent. Där låg förväntningarna på 0,4 procent.

Rensar man bort energipriserna från KPIF och tittar på den underliggande inflationen sjönk den till 2,9 procent, ned från 3,5 procent i februari.

ANNONS