Efter brexit: Bank of England gasar

Efter Storbritanniens folkomröstning om att lämna EU trycker landets centralbank gasen i botten. Samtidigt som Bank of England för första gången på sju år sänker räntan – till rekordlåga 0,25 – varslar den om ytterligare sänkningar.

ANNONS

- Vi lever i en tid av väsentlig osäkerhet, sade centralbankschefen Mark Carney på en presskonferens.

Det kraftigt försvagade pundet föll ytterligare efter Bank of Englands besked att räntan halveras och att banken återupptar sitt obligationsköpsprogram som samtidigt utökas till 435 miljarder pund, motsvarande 4900 miljarder kronor, från den tidigare nivån på 375 miljarder pund.

- Bank of England hade inte förväntat sig en brexit och tar nu den uppkomna situationen på allvar. Att de agerar redan nu beror på att penningpolitiken verkar med en viss fördröjning, säger Torbjörn Isaksson chefsanalytiker hos Nordea.

ANNONS

Redo för mer

Åtgärderna var mer långtgående än förväntat. Inte minst överraskade centralbanken genom att flagga för att den kan sänka räntan ytterligare, till en nivå närmare nollan, innan årsskiftet – även om utvecklingen fortsätter i linje med förväntningarna.

- Banken fortsätter att stå i beredskap för alla tänkbara nödvändiga åtgärder för att bibehålla en finans- och penningpolitisk stabilitet medan Storbritannien anpassar sig till en ny verklighet, sade Bank of England-chefen Mark Carney.

Att införa minusränta är dock otänkbart, anser han och talar om "negativa konsekvenser" i andra länder som tillämpat den.

Ett frågetecken inför räntebeskedet var om centralbanken skulle varna för recession i sin tillväxtprognos. I stället reviderades tillväxten ned kraftigt för de kommande åren – och under resten av 2016 kan Storbritannien inte räkna med mycket tillväxt alls.

Kan sinka Fed

Prognosen innebär, enligt Magnus Alvesson, chef för makronanalys på Swedbank, att tröskeln för ytterligare stimulanser lagts lågt. Han tror också att beskedet kan få effekter internationellt – till exempel förutsättningarna för en räntehöjning från den amerikanska centralbanken Federal Reserve.

- Det här minskar sannolikheten för åtstramningar på andra ställen, så som USA. Men amerikanarna tar mer hänsyn till sin egen ekonomi än till omvärldens. Det sätter också press på Europeiska Centralbanken. Det finns vissa spekulationer om att man där kommer att bli mer expansiva.

ANNONS

Claes Måhlén, chefsstrateg på Handelsbanken, konstaterar att stimulanserna kommer samtidigt som det billiga pundet kan agera draglok.

- Även om de initiala konjunkturbarometrarna har fallit ganska kraftigt så är det inte som 2008. Centralbanken agerar alltså ganska kraftfullt här.

Fakta: Turbulent efter omröstningen

Beskedet att britterna vill lämna EU skapade kaos på världens finansmarknader den 24 juni.

Börser rasade och pundet kollapsade. Londonbörsen föll med 3,2 procent och pundet nådde sin lägsta nivå mot dollarn på 31 år. Den svenska kronan tog också en del stryk i turbulensen. Men priset på guld, traditionellt betraktat som en säker placering, steg kraftigt.

Stockholmsbörsen rasade den 27 juni, den första handelsdagen efter brexit, med 7,8 procent. Inte sedan finanskrisen 2007 – 2008 har kursraset en enskild börsdag varit av den storleksordningen.

Sedan dess har dock volatiliteten på marknaderna minskat och pundet har återhämtat sig något.

ANNONS