Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Dyrare kontakt. Arkivbild.

Dubblat elpris väntar i vinter

Torrväder, stigande råvarupriser och hälften av kärnkraften ur produktion. Elpriset har skenat under sommaren och nu väntar dubbelt så höga priser under den mer elberoende vintern. För en genomsnittsvilla kan priset för el landa på 15 000 kronor per år.

Inför höst och vinter låg augustipriset på den högsta nivån på tio år. Prognosen just nu är att priset per kilowattimme kommer att ligga närmare 60 öre fjärde kvartalet, enligt framtidskontrakten på elbörsen. Under samma tid i fjol låg priset på 30 öre.

- Det har varit en aggressiv uppgång senaste tiden, priset har stigit med ett öre om dagen senaste veckan, säger Faraz Azima, vd på elprissajten Elskling.

En vanlig villa använder mellan 5 000 och 25 000 kilowattimmar per år. Med en förbrukning på 10 000 kilowattimmar motsvarar det 3 750 kronor extra per år inklusive moms. Om förbrukningen istället ligger på 20 000 kilowattimmar blir det så mycket som 7 500 kronor dyrare per år, eller 625 kronor extra i månaden.

- Och det kan ju bli ännu mer, vi har ingen aning om hur det ser ut i höst. Vi har ju vinterpriser nu när vi egentligen skulle ha låga sommarpriser, säger Anna Werner på Villaägarna.

Missnöjda villaägare

- Förut kunde man ha en elräkning på 800-900 spänn på en sommar, nu kommer man inte under 1 200 spänn, säger Peter Cederlöf som har en årlig elförbrukning på cirka 11 000 kilowattimmar i sin villa.

Han kan därmed förvänta sig en prisökning på 4 125 kronor per år om priserna ligger kvar på nuvarande nivå.

- Ska man sitta och räkna hur mycket de höjer priserna blir man ju bara gråhårig, säger han.

Hoppas på regn

I bakgrunden påverkar också stigande råvarupriser, bland annat på kol, och stigande pris på utsläppsrätter av koldioxid till följd av ökad koleldning. Dessutom står mycket av kärnkraften stilla för översyn, och under september väntar ovanligt många revisioner av kärnkraftverken, som då kommer att hålla stängt, enligt Sweco. Den som föredrar mindre fakturor från elbolagen får önska sig en rejäl rotblöta under hösten. Annars lär underskotten i kraftjättarnas vattenmagasin bestå, något som redan drivit upp elpriserna kraftigt under sommaren.

- Det finns inget som nu talar för att priset ska gå ner inför vintern. Bara om det blir väldigt mycket regn, säger Faraz Azima.

Kanske binda

För en elberoende konsument som oroas av en extra kall vinter med pristoppar som vida överstiger de väntade snittpriserna kan det vara läge att binda sitt elavtal. Enligt Faraz Azima finns elbolag som i dag erbjuder ett tremånaders fastprisavtal över de kallaste månaderna på strax under 50 öre kilowattimmen, vilket faktiskt är lägre än snittpriset för den gångna månaden. Det är inte säkert att det lönar sig, men då är man i alla fall garderad för obehagliga överraskningar, resonerar han.