ECB-chefen Mario Draghi justerar vare sig styrräntor eller ränteprognos, trots ekonomisk inbromsning. Arkivbild
ECB-chefen Mario Draghi justerar vare sig styrräntor eller ränteprognos, trots ekonomisk inbromsning. Arkivbild

Draghi ser risk för ekonomiska bakslag

Utsikterna för eurozonen har förvärrats, med ökad risk för ekonomiska bakslag, enligt Mario Draghi, chef för Europeiska centralbanken (ECB). Bedömningen, som skakar om marknaden, görs på en pressträff sedan ECB-direktionen valt att lämna styrräntorna oförändrade.

ANNONS
|

- Riskerna i prognosen för eurozonens tillväxt har rört sig mot nedåtsidan till följd av ihållande osäkerheter, säger Mario Draghi.

Bland orosmolnen pekar han ut Kinas ekonomiska inbromsning, riskerna som följer på britternas EU-utträde och de internationella handelskonflikternas effekter.

Sänker euron

Uttalandet sänker ränteläget och euron och skakar även om europeiska börser. Draghis besked kommer på en presskonferens efter det att ECB-direktionen meddelat att styrräntan lämnas oförändrad.

ANNONS

Räntebeslutet fattas sedan ECB i december avslutat ett historiskt stimulanspaket med stödköp av obligationer för 2600 miljarder euro samtidigt som inköpschefsindex för eurozonen pekar mot den trögaste tillväxten i valutaunionen sedan 2013.

Draghi tillägger att det på kort sikt ser ut som att tillväxten i eurozonen kommer hamna lägre än man tidigare räknat med. Samtidigt pekar Draghi ut en stark arbetsmarknad och lönetillväxt som faktorer som just nu trycker upp den underliggande inflationen i eurozonen, vilket gör att det just nu inte behövs mer stimulanser.

Inget beslut

Enligt ECB-direktionen kommer dagens styrräntor att ligga kvar på nuvarande nivåer åtminstone till efter sommaren 2019, alternativt längre om det krävs för att hålla inflationen nära, men strax under, målnivån på 2 procent på medellång sikt.

Mario Draghi tillade på presskonferensen att ECB-direktionen diskuterat möjligheten att gå in med en ny laddning långfristiga likviditetslån till banker, kallade LTRO i finansvärlden. Men något beslut om LTRO-stöd har ännu inte fattats, enligt Draghi.

TT-Reuters

Fakta: ECB lämnar räntan oförändrad

Europeiska centralbanken (ECB) lämnar styrräntan oförändrad på noll procent och räntan på bankers insättningar i ECB ligger också kvar på minus 0,4 procent, trots tecken på en ekonomisk avmattning och stor global ekonomisk osäkerhet.

Euron sjunker mot dollarn och ränteläget går nedåt sedan räntebeskedet åtföljs av uttalanden om en större ekonomisk osäkerhet och tecken på en svagare tillväxt än väntat i närtid.

Källa: Reuters

ANNONS