15 miljoner tyska bilar kan komma att påverkas om ett körförbud godkänns av Tysklands högsta förvaltningsdomstol. Arkivbild.
15 miljoner tyska bilar kan komma att påverkas om ett körförbud godkänns av Tysklands högsta förvaltningsdomstol. Arkivbild.

Dom om dieselförbud skjuts upp

Tysklands högsta förvaltningsdomstol i Leipzig skjuter upp domen om lokala körförbud för dieselbilar till nästa vecka.

ANNONS
|

Den tyska bilindustrin och miljögrupper satt under torsdagen bänkade i väntan på att Tysklands högsta förvaltningsdomstol skulle komma med ett besked om körförbud för dieselbilar.

Vid 15-tiden stod det dock klart att domstolen i Leipzig skjuter på beslutet till tisdag i nästa vecka. Vid torsdagens förhandlingar diskuterades det om den tyska regeringen kan tvingas att införa nya kategorier för bilar. Detta för att landets myndigheter ska ha möjligheten att driva igenom ett eventuellt dieselförbud.

Vill stämma av med EU

Rättens domare Andreas Korbmacher lyfte även frågan om dieselförbudet borde tas upp av EU:s domstol då det inte är klarlagt om körförbuden är tillåtna.

ANNONS

Branschorganisationen för svenska biltillverkare och importörer av fordon, Bil Sweden, vill inte föregå domslutet, men enligt vd:n Mattias Bergman behöver inte ett godkännande av lokala körförbud bara vara negativt.

- Om domen utformas så att den styr mot resultat snarare än teknologi kan det vara positivt för att snabba på utvecklingen.

- Men om domen drar all diesel över samma kam kommer vi se väldigt stora samhällseffekter. Det skulle vara negativt för samhället och för industrin.

Utanför Tysklands högsta förvaltningsdomstol samlades aktivister från Greenpeace. På deras plakat återfanns budskap med krav om renare luft.

- Det är upp till domare att avgöra hur invånare ska skyddas från förorenad luft då regeringen under flera år misslyckats att göra något åt saken, sade Benjamin Stephan, talesperson för Greenpeace.

ANNONS

Körförbud överklagades

Miljöorganisationen Deutsche Umwelthilfe har dragit delstater och städer inför rätta i ett försök att få dem att införa körförbud för dieselbilar som inte uppfyller den europeiska utsläppsstandarden Euro 6. Tidigare domar har gett grönt ljus för körförbud i Düsseldorf och Stuttgart, där både Mercedes-Benz och Porsche har sina huvudkontor. Besluten har överklagats av delstaterna Baden-Württemberg och Nordrhein-Westfalen och ska nu avgöras i högsta instans.

TT-Reuters

ANNONS