Tingsrätten har slagit fast kopieringsavgiften på telefoner. Arkivbild.
Tingsrätten har slagit fast kopieringsavgiften på telefoner. Arkivbild.

Dom kan fördyra telefoner på sikt

Telia förlorade tvisten med Copyswede om privatkopieringsavgifter på mobiltelefoner. Men dyrare telefoner blir det inte i dagsläget.

ANNONS
|

Domslutet i tingsrätten rör äldre telefonmodeller under säljperioden 2009 till 2016. Telia tvingas betala Copyswede, och därmed upphovsrättsmännen som organisationen företräder, 107 miljoner kronor plus ränta.

Vad domen betyder framåt är däremot svårt att säga men Mattias Åkerlind hoppas nu få branschen till förhandlingsbordet, något de inte varit särskilt sugna på tidigare, enligt honom.

Otidsenlig dom

Sista ordet lär inte vara sagt i denna mångåriga tvist, Telia kan komma att överklaga.

- Vi får analysera domen och sedan ta beslut om vi ska överklaga, säger Inger Gunterberg, pressansvarig på Telia.

ANNONS

Telia anser att domslutet är otidsenligt, Branschen brukar av den anledningen kalla avgiften för kassettskatt, från tiden då de inspelningsbara kassettbanden belades med en kopieringsavgift. Moderna smarta telefoner används till så mycket annat än att kopiera, enligt Gunterberg.

Domen säger som sagt inget direkt om hur dagens försäljning av smarta telefoner eller läsplattor ska regleras med hänsyn till privatkopieringen. Enligt Telia är det inte aktuellt i dagsläget att lägga på någon avgift gentemot konsumenterna.

Kan bli rejält dyrare

Men domen skulle kunna ge betydande effekt framåt, beroende på vad parterna enas om.

- Om det här får genomslag betyder det att mobiltelefoner blir betydligt dyrare för konsumenter att köpa, säger Klas Elm, vd på branschorganisationen Elektronikbranschen.

Avgiften har av Södertörns tingsrätt bestämts till tre kronor per gigabyte, eller 300 kronor för en telefon med 100 gigabyte i lagringsminne. Det innebär om det får genomslag på hela mobilbranschen, att de allt mer minnesutbyggda telefonerna blir dyrare och dyrare.

Juni 2016 slog Högsta domstolen fast själva principfrågan, att smarta telefoner ska beläggas med privatkopieringsavgift. Den nu aktuella domen avgjorde avgiftens storlek.

ANNONS
TT

Fakta: Copyswede

Copyswede är en ekonomisk förening som skapats för att ta tillvara upphovsmäns rättigheter. Copyswede består av 14 kulturskaparorganisationer och hanterar på deras uppdrag förhandlingar och avtal, samt inkasserar och fördelar ersättningar till rättighetshavarna i enlighet med lagen.

Källa: Copyswede

ANNONS