Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fackförbundet Byggnads ska enligt en dom från Stockholms tingsrätt betala 140 000 kronor i skadestånd till ett mindre byggföretag. Enligt domen har Byggnads kränkt företagets rättigheter enligt Europakonventionen. Arkivbild.

Dom: Företags rättigheter kränktes

För knappt två år sedan slog Högsta domstolen fast att en fackförening kan vara skadeståndsskyldig när stridsåtgärder strider mot Europakonventionen. Fallet handlade om huruvida Byggnads kan vara skadeståndsskyldigt för en blockad som drabbade en mindre byggfirma i Linköping. Syftet med stridsåtgärderna var att småföretaget skulle teckna ett kollektivavtal.

Nu tilldömer Stockholms tingsrätt småföretagaren ett skadestånd på 140 000 kronor. Tingsrätten anser att fackförbundets stridsåtgärder har kränkt företagets rättigheter enligt Europakonventionen och åtgärderna har varit "kvalificerat otillbörliga", enligt domen.

"Det här är en tydlig markering från tingsrättens sida att stridsåtgärder som är oförenliga med Europakonventionen är olagliga. Det är bra att detta tydliggörs", säger Fredrik Bergman, tillförordnad chef på Centrum för rättvisa och ombud för den drabbade företagaren, i ett pressmeddelande.