Din bostad är en kassako

De flesta personer som har ägt sin bostad under den senaste tioårsperioden har tjänat pengar på att bo, enligt siffror som Swedbank och Sparbankerna sammanställt.

ANNONS
|

Av de som köpte en bostad 2008 och sålde den tio år senare har många kunnat sälja bostaden med en vinst som är högre än den totala boendekostnaden, avgift och ränta, som man har haft under perioden.

Bostadsrättsägare har mellan 2008–2018 haft en värdestegring på nästan 120 procent. Under perioden tjänade en person som ägde en bostad på 60 kvadratmeter i genomsnitt 2200 kronor per månad, räknat på riksnivå.

Regionala skillnader

- Det här är ett teoretiskt resonemang, men syftet är att illustrera prisutvecklingen. Då kan man konstatera att när det gäller boendet har man på de allra flesta orter "fått betalt" för att konsumera, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank.

ANNONS

Prisutvecklingen för bostäder ser olika ut i olika delar av landet. Bostadsrättsägare i Stockholm och Göteborg har haft bäst värdeutveckling med ett överskott på i genomsnitt 6600 kronor respektive 5500 kronor per månad efter skatt och boendekostnad.

Ingen garanti

Men det finns också orter där prisutvecklingen varit negativ. Sämst utveckling har det varit i Lidköping, Sundsvall och Landskrona där underskottet per månad har varit mellan 500–1300 kronor.

- Men å andra sidan, att betala 1300 kronor i månaden för sitt boende är inte så dyrt, säger Arturo Arques.

Dock vill han poängtera, som ofta nämns i investeringssammanhang, att den historiska avkastningen inte är någon garanti för framtida avkastning.

- Planera inte din ekonomi efter att bostadspriserna ska stiga på det här sättet. Det finns ingen garanti att prisutvecklingen kommer att vara lika god i framtiden, säger Arturo Arques.

ANNONS
TT

Fakta: Reavinst efter skatt och boendekostnad

Tabell över genomsnittlig reavinst per månad för en bostadsrätt, efter skatt och boendekostnad för perioden 2008–2018. Räkneexempel för en tvårummare på 60 kvadratmeter.

De tio orter/områden med bäst respektive sämst utveckling.

Källa: Swedbank och Sparbankerna

ANNONS