Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Att ta studenten är en milstolpe som är viktig att fira tycker Sun Bjers, Lisa Lindqvist och Oscar Ferrer Lindberg som snart tar studenten från Södra Latins gymnasium i Stockholm.

"Det underlättar att jag har extrajobb"

Med en ärvd studentmössa, second hand-kläder och ett extrajobb – så ser några blivande studenter till att göra sitt studentfirande speciellt.

Om några veckor springer Sun Bjers, Oscar Ferrer Lindberg och Lisa Lindqvist ut från Södra Latins gymnasium i Stockholm med studentmössorna på – en dag de länge sett framför sig.

- Det har känts så långt borta. Det känns lite overkligt att det är man själv som går med studentmössan nu, säger Oscar Ferrer Lindberg.

Extrajobb underlättar

Uppladdningen har varit lång. Förutom skolarbetet, de läser alla på samhällsprogrammet, har mycket av särskilt vårterminen handlat om firande.

De första studentskivorna var i mars. För den som har velat har det funnits fester för att fira när det var 100 dagar kvar och 50 dagar kvar och mösspåtagningsfester.

- Det är mycket vad studenten är. Man ska fira in sitt nya liv, säger Lisa Lindqvist.

En middagsbiljett går på mellan 400–500 kronor. Biljetter till eftersläppet brukar gå på 150 kronor.

Det blir snabbt mycket pengar, konstaterar de och studiebidraget på 1 250 kronor räcker inte långt.

- Jag får betala mycket själv, så det underlättar att jag har ett extrajobb, säger Oscar Ferrer Lindberg.

För att kunna hyra lokalen till klassens studentskiva startade de tidigt en insamling i klassen.

Mammas mössa

- Jag handlar mycket second hand och har hittat en klänning för runt 100 kronor. Men jag vet många som värderar att köpa nytt till varje fest, plus att många skivor har teman, säger Sun Bjers.

Förutom mössan bryr de sig inte om andra "studentprylar". Södra Latin har sin egen mössa och med det egna namnet broderat kostar den runt 700 kronor.

För Lisa Lindqvist var det viktigt att ha en ny klänning på själva studentdagen. Men hon har valt att ha sin mammas studentmössa.

- Det kan jag rekommendera. Den satt perfekt och det känns fint att ha mammas mössa. Det är så mycket symbolik i den här dagen, säger Lisa Lindqvist.