Färre nystartade bostadsbyggen, men många nya tidigare påbörjade ska fortsatt ut på marknaden. Arkivbild.
Färre nystartade bostadsbyggen, men många nya tidigare påbörjade ska fortsatt ut på marknaden. Arkivbild.

Det talar för fallande bopriser

Räntehöjningar, dämpade reallöneökningar och fortsatt relativt stort tillskott av nya bostäder. Bostadspriserna kommer att falla mer, enligt Danske Banks chefsekonom.

ANNONS
|

Hushållens ekonomi kommer att pressas framöver.

- Det har skett ett väldigt stort omslag, och jag ser inget som kommer att ändra det framöver, säger Mikael Grahn, chefsekonom på Danske Bank.

Han pekar på förväntade räntehöjningar, som ger dyrare boende, och rejält dämpade reallöneökningar, löneökning minus inflation.

- De är nere på noll nu. För något år sedan låg reallöneökningarna på runt 2,5 procent, säger Grahn.

ANNONS

Stor ryggsäck

Dessutom finns ett stort överutbud av nya bostäder efter de senaste årens byggboom. SCB:s byggstatistik från i måndags visar visserligen på att byggstarterna faller ordentligt, och den trenden lär hålla i sig, spår byggbranschen. En närmare analys av Danske Bank visar att det nu för första gången på fem år byggstartas färre lägenheter än vad som färdigställs.

Men trots det, systemet är trögrörligt, det kommer fortsatt att komma ut många nya bostäder på marknaden, cirka 50000 lägenheter utöver det som byggstartas nu.

- Det kommer att ta många år att bli av med den ryggsäck som byggts upp och som ska balanseras de kommande åren, säger Grahn.

Gissar på nedgång

Det i sig kommer att verka prispressande ett tag till eftersom det redan i dag finns ett överutbud av nybyggt, i alla fall i storstadsområden. Grahn och hans kollegor på Danske Bank har tidigare spått prissänkningar på bostäder med ytterligare 5–10 procent, utöver det prisfall som varit det senaste året. Den spådomen har hittills kommit på skam.

- Men jag skulle gissa att bostadspriserna kommer att gå ner ytterligare, säger Grahn.

ANNONS
TT

ANNONS