Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Danske Banks revisor polisanmäls. Arkivbild.

Danske Banks revisor EY polisanmäls

Revisionsfirman EY polisanmäls av en dansk näringslivsmyndighet. Myndigheten vill att åklagare reder ut om EY brutit mot penningtvättslagen när man granskade Danske Banks räkenskaper.

Revisionsfirman EY som godkände Danske Banks bokslut 2014 polisanmäls av den danska myndigheten Erhvervsstyrelsen, rapporterar Dagens industri.

"Erhvervsstyrelsen anser att EY, i samband med revisionen av Danske Banks räkenskaper för 2014, fick information som borde ha föranlett EY att inleda en djupare granskning", står det i ett pressmeddelande.

Polisanmälan är en följd av den granskning Erhvervstyrelsen inledde i oktober förra året gällande revisionen av Danske Banks bokslut.

EY borde också ha underrättat sekretariatet för penningtvätt, anser myndigheten som har bett åklagaren för särskild ekonomisk brottslighet att inleda en förundersökning mot EY.

Danske Bank har tidigare bekräftat att misstänkta transaktioner på omkring 200 miljarder euro (drygt 2 000 miljarder kronor) gjorts i bankens estniska filial mellan åren 2007–2015.

EY fick tidigare i år uppdraget att granska uppgifter i SVT:s Uppdrag granskning om misstänkt penningtvätt i Swedbanks baltiska verksamhet. Men när det uppmärksammades att EY själva var under granskning bytte Swedbank konsultfirma.