Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bordslampan Flowerpot från 1968 av danska industridesignern Verner Panton. Arkivbild.

Dags för ny rättegång i piratkopieringsmål

Den ena parten vill se ett betydligt högre skadestånd. Den andra anser att förra domen var felaktig. Nu inleds rättegången i Sveriges största piratkopieringsmål gällande design och som gått vidare till Patent- och marknadsöverdomstolen.

Fåtöljen Ägget och PH-lampan. Det är bara några av en mängd olika designermöbler som kopierades och såldes av företaget Designers revolt. Priset var betydligt lägre än för originalen och bolaget uppges ha omsatt närmare 50 miljoner kronor under de tre år som verksamheten var igång.

Företaget som grundades av entreprenören Lennart Nyberg, mångmiljonär genom sitt forna bläckpatronsföretag Ink Club, registrerades i Storbritannien för att utnyttja andra upphovsregler. Dock såldes kopiorna till Sverige och Nyberg dömdes till 1,5 års fängelse för brott mot upphovsrättslagen samt varumärkeslagen.

Överklagade

Båda sidorna valde att överklaga och nu har målet gått vidare till Patent- och marknadsöverdomstolen som är en särskild domstol i Svea hovrätt.

- Alla rättighetsinnehavarna ville gå vidare. Man anser att man har begärt skälig ersättning och jag utgår ifrån att man får ersättning för de intrång som har begåtts, säger Sara Lindbäck, jurist på Rättighetsalliansen till TT.

Totalt har man yrkat på 62,6 miljoner kronor för åtta rättighetshavares räkning, i tingsrätten blev ersättningen 27 miljoner kronor.

Överklagade omedelbart

Motparten meddelade omedelbart när domen föll att man skulle överklaga. TT har sökt Lennart Nybergs försvarsadvokat Hans Strandberg utan resultat men i samband med domen, sade han till SvD:

- Tingsrättens dom är inte självklar eftersom försäljningen var från England. Ska man då dömas för det i Sverige för att svenska köpare handlar varorna i England, frågar han sig.

Ett nytt svar på den frågan väntas nu när domen väl faller.