Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

EU utreder om Kina använt otillbörliga statliga subventioner till kinesiska cykeltillverkare. Arkivbild

Cykeljätten: Slipper väldigt billig import

EU inför importtullar på elcyklar tillverkade i Kina på torsdag. Syftet är att bromsa flödet av billiga elcyklar från landet. - Vi känner att det är bra för vår produktion i Varberg, säger Jonas Netterström, vd för Cycleurope Sverige.

EU har tidigare infört tullar på bland annat solpaneler och stål från Kina med samma motivering, vilket har lett till hård kritik från Peking.

Tullarna på de Kinatillverkade elcyklarna kommer att hamna på 27,5–83,6 procent. Beslutet omfattar bland annat den taiwanesiska cykeltillverkaren Giants elcyklar, som delvis tillverkas i Kina.

"Slipper billig import"

Enligt Netterström kommer strafftullarna att gynna Cycleurope, Nordens största elcykeltillverkare med bland annat varumärken som Monark och Crescent under sitt paraply.

– Vi vinner på så sätt att priserna och kvaliteten stabiliseras när vi nu slipper den här väldigt billiga importen av elcyklar från Kina.

Men hos den Sundsvallsbaserade cykeldistributören Jaguarverken är tongångarna annorlunda. Ägaren Tomas Wikner är kritisk men inte överraskad över EU:s beslut.

– Hade det kommit som en överraskning skulle det ha varit en katastrof för oss. Beslutet drabbar inte enbart oss, jag tror det drabbar mer eller mindra alla som säljer elcyklar, säger Wikner.

Kraftig importökning

Enligt EU-kommissionen har Kinas export av elcyklar till EU mer än trefaldigats sedan 2014, vilket gör att de nu står för en marknadsandel på 35 procent. Snittpriset på elcyklar från Kina har under perioden fallit med 11 procent.

De tullar som nu införs kan bli retroaktiva för cyklar som köpts efter början av maj.

EU utreder även om kinesiska cykeltillverkare har fått otillbörliga statliga subventioner i Kina.