Ett chip-implantat från svenska Biohax. Arkivbild.
Ett chip-implantat från svenska Biohax. Arkivbild.

Chip i handen ersätter passerkort på jobbet

Kan du tänka dig att få ett mikrochip insatt i handen av arbetsgivaren för att kunna logga in eller köpa godis på arbetsplatsen? Det erbjuder nu ett amerikanskt bolag sin personal. Leverantör av tekniken är svenska Biohax International.

ANNONS
|

Omkring 50 av 85 anställda i bolaget Three Square Market, som tillverkar varuautomater, har gått med att få ett biologiskt chip implanterat i handen. Chippet påminner i storlek och form om ett riskorn.

I flera år har Biohax International i Helsingborg arbetat med liknande digitala lösningar för företag i Europa men det här är det första partnerskapet med ett globalt företag, enligt bolagets vd och grundare Jowan Österlund.

En milstolpe

- Det här är helt klart en milstolpe för företaget, Det är särskilt kul att ett bolag i den amerikanska Mellanvästern upptäcker den här tekniken, säger han och fortsätter:

ANNONS

- Vi vill att tekniken ska ersätta alla kort i framtiden så att man slipper gå runt med exempelvis medlemskort, rabattkort och betalkort. Det hör inte hemma i 2017 att tillverka 50 plastkort per person varje år.

Stora ambitioner

Men ambitionerna är större än så. Tekniken ska bland annat kunna ersätta nycklar eller användas i hälsosyfte för att kunna hålla koll på blodtryck och blodsocker, andningshastighet eller exempelvis arytmier.

- Man kan också använda det i äldrevården genom att bli påmind när det är dags att ta sin medicin, säger Österlund.

TT: Hur ser ni på att allmänheten kan uttrycka rädsla för att tekniken kan inskränka den personliga integriteten?

- Det här är ett passivt chip som bara kan aktiveras i närheten av en viss utrusning. För att kunna använda chippet i din hand måste man ta sig till din exakta närhet för att få tag i just din information. Det är mer riskabelt om någon kapar din mobiltelefon som har en aktiv gps och som går att spåra varsomhelst i världen.

ANNONS
TT

ANNONS