Stockholmsbörsen backar närmare en procent i den inledande handeln. Arkivbild.
Stockholmsbörsen backar närmare en procent i den inledande handeln. Arkivbild.

Chefstrateg: Rapportbesvikelser straffas hårt

Stockholmsbörsen slipper inte undan den dystra utvecklingen på aktiemarknaderna i Asien och USA

ANNONS
|

Skalvet på världsmarknaderna tilltar och enligt Guri kan det liknas vid många små snöskred som växer samman.

Onsdagskvällens tunga börsnedgång i USA fick direkt effekt på aktiehandeln i Asien. När Tokyobörsen stängde kunde raset sammanfattas till på 3,7 procent för Nikkei225-index. Den beska eftersmaken väntas nu lägga sig som en blöt filt över de ledande Europabörserna, där bland annat Stockholmsbörsen faller nära en procent inledningsvis.

Trots att den senaste börsoron bara är en i ledet under oktober månad finns litet nytt som kan förklara den dystra handelssituationen, enligt Guri.

ANNONS

- Man vill bort från risk, vilket följer på alla de skäl som vi har hört den senaste tiden. Det har inte tillkommit något nytt, utan man försöker hitta det fundamentala men det har inte hänt så mycket vad gäller de geopolitiska eller kring rapportfloden.

"Straffas kraftfullt"

Under onsdagen i USA var det återigen tunga it-bolag som tog mest stryk. För svensk del ligger störst fokus på bolagens kvartalsrapporter och för de företag som gör ett sämre delår väntar tuffa dagar på börsen.

- Bolagen som visar på rapportbesvikelser kommer att straffas kraftfullt av marknaden, säger Guri.

Att det fortsätter vara svajigt på börser runt om i världen kan bland annat förklaras av den amerikanska centralbankens åtstramningar. Även besvikelser i Europa bidrar, menar SEB.

- Det är en försiktighet kring tillväxten i Europa och det finns även en oro för att penningpolitiken i USA går mot att stramas åt och att utsikterna för börsen försämras där, säger Carl Hammer, chefsanalytiker på SEB.

ANNONS

Enligt Carl Hammer är det viktigt att titta på den senaste tidens börsoro utifrån ett större perspektiv.

"Lägre avkastning"

- Jag tycker att man ska ta det mot bakgrund från varifrån vi kommer. Europa har inte bjudit på någon vidare uppgång under en längre tid, säger Carl Hammer och menar att börsen just nu är mer sårbar.

- Man får förvänta sig en mycket lägre avkastning och om det då flaggas upp risker, bland annat att USA fortsätter höja räntan, då kommer det att komma lägen när det blir ganska kraftiga vinsthemtagningar, säger Hammer.

Vad som är att vänta på börsen i Sverige är svårt att säga i nuläget. Däremot tror Carl Hammer inte på någon större nedgång framöver.

- Vår bedömning är fortfarande att man inte ska räkna med några stora uppgångar längre. Men man ska heller inte tro på att det är början på en djupare nedgång ännu.

ANNONS

Även Martin Guri räknar med en kraftig återhämtning. Men när den kommer är svårare att säga.

- Det är som att fråga hur långt ett snöre är.

TT

Fakta: Röd oktober på Stockholmsbörsen

Hittills i oktober har det breda OMXS-index på Stockholmsbörsen fallit med över 10,5 procent. För handelsplatsens 30 största bolag, vilka samlas i finlistan OMXS30, ser utvecklingen snarlik ut. Storbolagsindexet har rasat med strax över 10 procent under månaden.

Sedan årsskiftet har det sammanvägda värdet på alla noterade bolag på Stockholmsbörsen (OMXS-index) utvecklats minus 3,2 procent. För storbolagen på OMXS30-listan är tappet något större – nedåt 4,7 procent.

De tre största förlorarna av Stockholmsbörsens bolagsjättar är vitvarutillverkaren Electrolux, gruvbolaget Boliden och medicinteknikföretaget Getinge. Hittills i år uppgår aktierasen till 34 procent, 30 procent samt 28 procent.

Källa: Reuters Eikon

ANNONS