Johan Carlström, Fingerprint Cards huvudägare och nyvald styrelseordförande för bolaget. Arkivbild.
Johan Carlström, Fingerprint Cards huvudägare och nyvald styrelseordförande för bolaget. Arkivbild.

Carlström vald trots kritiken

Johan Carlström är ny styrelseordförande i Fingerprint Cards, trots en väntande rättegång om insiderbrott i samma företag.

ANNONS
|

Kritiken mot nomineringen av Johan Carlström, åtalad misstänkt för grovt insiderbrott under sin tid som vd för biometriföretaget, har varit hård. På stämman i Göteborg upprepade bland andra Mats Ekberg, representant för Aktiespararna, organisationens kritik inför styrelsevalet.

- Det är inte ett lämpligt val. En person som är åtalad, han kunde vänta till nästa års stämma i så fall, säger Ekberg.

ANNONS

- Det är ju fortfarande en risk att han blir dömd, då kan han aldrig förverkliga de visioner han lovade här.

Johan Carlström själv, som nekar till brott, ville efteråt inte ställa upp på några som helst intervjuer.

- För att jag inte vill, förklarade han efter stämman.

Tufft fall

I en intervju med Svenska Dagbladet i söndags berättade Carlström dock att han är helt säker på att bli friad i rättegången, som är planerad till i höst. På en rak fråga från en av aktieägarna om eventuella intressen i konkurrerande bolag svarade han också snabbt:

- Jag har och har alltid haft rent mjöl i påsen.

ANNONS

Fingerprint Cards, som bland annat tillverkar fingeravtryckssensorer till mobiltelefoner, slog igenom stort under 2015. Men biometribolagets aktieägare har haft en tuff period från kurstoppen i slutet av det året.

Bara i år har värdet rasat med mer än 60 procent. Samtidigt har ett besparingsprogram på 360 miljoner kronor genomförts, vilket innebär att cirka 180 anställda måste lämna bolaget.

Svidande kritik

Under stämman fick styrelsen och vd:n svidande kritik från framför allt Ronald Bengtsson, tidigare vd för bostadsbolaget D Carnegie, och en av de många mindre aktieägarna.

- Det haveri vi har sett från ett bolag som ligger på börsens stora lista är ett fall som vi hoppas att ingen mer kommer att uppleva och jag har svårt att se att bolaget ska kunna repa sig, sade Bengtsson.

Han förordade att stämman inte skulle ge styrelsen ansvarsfrihet för fjolåret och hade ett eget förslag på ny styrelse, men fick inte några andra aktieägare med sig. Allra minst förstås huvudägaren Johan Carlström, som konstaterade att han byggt upp företaget en gång tidigare och att det är lätt att göra om "när man har facit i hand".

ANNONS

- Jag tror att vi kan göra det här igen. Det kommer att ta blod, svett och tårar, det kommer att ta ett år att uppnå något som är okej, två år att uppnå något som är bra och tre år att uppnå något som är fantastiskt igen, sade Carlström.

TT

Fakta: Johan Carlström

Ålder: 54 år.

Familj: Hustru och dotter.

Bor: Östermalm, Stockholm.

Utbildning: Ekonomlinjen, Uppsala och Stockholms universitet.

Karriär: 25 år i telekom- och it-branschen där han jobbat bland annat som analytiker. Vd för Fingerprint Cards 2009–2015, huvudägare i Fingerprint Cards.

Källa: Svenska Dagbladet.

Fakta: Fingerprint Cards

Fingerprint Cards utvecklar och tillverkar fingeravtryckssensorer, som används till exempel i mobiltelefoner. Bolaget utvecklar också teknik där ögats iris läses av med en kamera.

För helåret 2017 låg intäkterna på 3 miljarder kronor, ett ras från drygt 6,6 miljarder kronor 2016. Vinsten rasade samtidigt till 142 miljoner, från 2,6 miljarder.

Aktieägarna i Fingerprint har haft en tuff resa från kurstoppen vid slutet av 2015 på cirka 130 kronor per aktie till dagens kurs på drygt 6 kronor.

I en hovrättsdom i mitten av maj fälldes en tidigare styrelsemedlem i biometriföretaget för grovt insiderbrott till 14 månaders fängelse, medan en annan tidigare styrelsemedlem fick villkorlig dom och dagsböter.

I november i år inleds förhandlingarna mot Johan Carlström vid Stockholms tingsrätt.

Källor: Fingerprint Cards och Reuters.

ANNONS