Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
McLaren fyller lagren inför skilsmässan mellan EU och Storbritannien. Arkivbild.

Brexit tvingar biltillverkare till åtgärdsplaner

Biltillverkare på den brittiska marknaden stålsätter sig inför skilsmässan med EU.

Bolag som BMW planerar att lägga om produktionen av brittiska Mini och söker för tillfället efter parkeringsplatser för lastbilar och lagerlokaler om båda sidor av brittiska kanalen. Sammantaget räknar BMW med att förberedelserna inför brexit kommer kosta miljontals pund för den tyska biltillverkaren.

Lyxbilstillverkaren McLaren, med en fordonsproduktion om 5 000 bilar per år i Storbritannien, försöker nu bli certifierade i såväl Storbritannien som EU. En annan åtgärd som McLaren väntas ta till inför brexit är att fylla lagren med viktiga insatsvaror. Vidare väntas försäljningen av lyxbilar att läggas om.

- Jag kommer sälja lite mer i januari och februari och räknar med att öka volymen återigen i maj, på så sätt får vi en mjukare övergångsperiod, säger McLarens vd Mike Flewitt till Reuters.

Även den japanska biltillverkaren Honda, som står för en tiondel av samtliga bilar producerade i Storbritannien, tittar på möjligheten att lägga om produktionen i sin fabrik i Swindon.

Flera av aktörerna har också förhört sig bland leverantörerna om hur de kommer hantera möjliga flaskhalsar och förseningar i hamnar, vilka tusentals bildelar och fordon transporteras via varje dag.