Stockholmsbörsen steg på tisdagen, liksom de ledande Europabörserna. Arkivbild
Stockholmsbörsen steg på tisdagen, liksom de ledande Europabörserna. Arkivbild

Bred uppgång på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen steg på bred front i linje med ledande Europabörser. Ett köpsug bredde ut sig bland investerarna inför ett väntat mjukt räntebesked från USA:s centralbank på torsdag.

ANNONS
|

Det breda OMXS-indexet lyfte 0,7 procent på tisdagen. Telekomtillverkaren Ericsson agerade draglok efter beskedet om att bolaget får en 5G-order från den danska teleoperatören TDC. Den indextunga Ericsson-aktien steg 1,5 procent.

Klädkedjan Hennes & Mauritz aktie drog också uppåt, 0,7 procent.

I verkstadssektorn steg Volvo 2,8 procent. En annan vinnare i sektorn var Atlas Copco, vars B-aktie lyfte 2,4 procent efter besked om ett köp av Class 1 Incorporated, en kanadensisk leverantör av system för medicinsk gas.

Storbanken Nordea bromsade uppgången med en nedgång på 0,9 procent sedan Dagens industri rapporterat att bolaget försökt skruva ned förväntningarna på innevarande kvartal i samtal med aktörer på aktiemarknaden.

ANNONS

Konkurrenten Swedbank backade något, 0,1 procent, sedan banken utlovat en presentation av en extern utredning av anklagelser mot banken för inblandning i penningtvätt i Baltikum. Även SEB gick ned, 0,8 procent. Av storbankerna var det bara Handelsbanken som slutade på plus, 0,3 procent.

De stora Europabörserna steg, mest DAX-index i Frankfurt som ökade 1,2 procent. Parisbörsens CAC40-index och Londonbörsens FTSE100-index steg båda 0,3 procent.

TT

ANNONS