Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fackförbundet Brandmännens riksförbunds representanter är inte nöjda med det bud som SKL presenterat i de löneförhandlingar som nu pågår. Arkivbild.

Brandfack varnar för massflykt av anställda

Sveriges räddningstjänster kan förlora brandmän och tvingas heltidsanställa mer personal till höga kostnader för små kommuner, varnar Brandmännens riksförbund. Varken brandfacket eller Kommunal är nöjda med SKL:s bud i de löneförhandlingar som pågår.

Löneförhandlingar pågår mellan Sveriges kommuner och landsting (SKL) och de fackförbund som organiserar personalen i landets räddningstjänster. Brandmännens riksförbund och deras förhandlare är inte nöjda med det bud som SKL har presenterat.

"Ganska akut"

- Det är ganska akut. Det nya avtalet förväntas vara klart på måndag och står sig det bud som vi har så kommer det att leda till fler massuppsägningar av brandmän, säger Håkan Olofsson, andre vice förbundsordförande.

Runt 2 000 heltidsanställda brandmän är organiserade i LO-förbundet Kommunal som också har några hundratal deltidsanställda medlemmar. Brandmännens riksförbund har 1 000 heltidsanställda och 7 500 deltidsanställda brandmän som medlemmar.

Enligt Håkan Olofsson är frågan om de deltidsanställdas löner mycket viktig.

- För en deltidsanställd brandman innebär det här avtalet mindre än 100 kronor i månaden. Går förhandlingarna inte bättre så kommer kommunerna att vara tvungna att anställa fler brandmän på heltid. Det kan bli väldigt kostsamt för mindre kommuner, säger han.

"Vi sade nej"

Från SKL vill man inte kommentera detaljer i det avtal som nu är under förhandling.

- Vi har konstruktiva samtal med facken och jag är förhoppningsfull om att vi kommer att ha ett avtal inom kort. Förra gången vi tecknade avtal (2016) så var det turbulent, men många som slutade då har kommit tillbaka, säger Jeanette Hedberg, biträdande förhandlingschef på SKL.

Lenita Granlund, avtalssekreterare på Kommunal, skriver i ett mejl till TT att inte heller LO-facket accepterar det bud som SKL har lagt:

”Vi fick ett första bud som inte levde upp till våra krav. Vi sade nej till det och nu förhandlar vi vidare och hoppas på ett nytt avtal innan det gamla löper ut. Det här är en viktig yrkesgrupp som behöver bättre villkor.”

Kritisk tid i sommar

Räddningstjänsterna har under en längre tid haft svårt att behålla och rekrytera personal. Enligt Brandmännens riksförbund behövs runt 2 800 hel- och deltidsanställda brandmän om räddningstjänsterna ska kunna hålla full bemanning under sommarens semesterperiod – en kritisk tid med ökad risk för stora bränder i skog och mark.

- Det är viktigt att skapa flexibilitet i avtalet om vi ska lyckas rekrytera fler beredskapsmän i glesbygden där man har ett svagt rekryteringsunderlag, säger Jeanette Hedberg.