Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Fingerprint presenterar delårssiffror. Arkivbild.

Brakförlust för Fingerprint – aktien rasar

Biometribolaget Fingerprint Cards inleder året med en brakförlust och aktien rasar på börsen. Resultatet före skatt slutade på minus 188,3 miljoner kronor.

Fingerprint Cards aktie har rasat det senaste året. För de hårt prövade aktieägarna blev knappast morgonens delårsrapport speciellt uppmuntrande. I börsöppningen föll aktien med ytterligare drygt tio procent till cirka 6:80 kronor.

Den kraftiga förlusten kan jämföras med en vinst på 69,7 miljoner kronor för samma period året före.

Intäkterna mer än halverades, från 685,9 miljoner kronor till 289,7 miljoner kronor. Vd Christian Fredrikson förklarar i delårsrapporten de röda siffrorna med bland annat lägre produktionsvolymer av smarttelefoner för den kinesiska marknaden liksom större fokus på mindre och billigare fingeravtryckssensorer.

Negativ inverkan

"Vi förutser en fortsatt fallande pristrend till följd av den tuffa konkurrenssituationen. Sammansatt gör detta att vi som tidigare kommunicerat förväntar oss att värdet på marknaden för kapacitiva fingeravtryckssensorer för smartphones kommer att fortsätta minska under 2018", skriver Christian Fredrikson.

Joakim Bornold som följt bolaget sedan 2001 är mycket pessimistisk inför framtiden:

- Konkurrenterna blir bättre och bättre samtidigt som marknaden har försvagats betydligt med en brutal prispress. Man har inte trott att konkurrenterna skulle vara så snabba att komma ikapp.

- Det är väldigt osannolikt att man kommer tillbaka till den marknadssituation som man tidigare har haft, utan det här blir väldigt tufft att vända.

Lagt sparpaket

Fingerprint Cards har sedan tidigare lagt ett sparpaket på 360 miljoner kronor och enligt Christian Fredrikson ska det få fullt genomslag på kassaflödet under början av tredje kvartalet.

Kassaflödet från den löpande verksamheten för det första kvartalet var något bättre än året före men fortfarande en förlust på drygt 200 miljoner kronor.

Enligt vd:n förväntar man sig dock att kassaflödet ska förbättras under andra kvartalet på grund av en skatteåterbäring och bättre rörelseresultat.

"Marknadsförutsättningarna är utmanande men vi förväntar oss att läget stabiliserar sig något med sekventiell tillväxt i det andra kvartalet", skriver Fredrikson.

Joakim Bornold är mera tveksam och ifrågasätter bland annat det faktum att tidigare vd:n Johan Carlström föreslås som ny styrelseordförande samtidigt som han är åtalad för flera fall av misstänkt grovt insiderbrott.

- Jag tror inte Fingerprint själva har koll på var marknaden är på väg. Du ser inte att ledningen själva köper några aktier. Det ringer många varningsklockor kring det här bolaget.