Stockholmsbörsen sjönk 1,6 procent på handelsveckans sista dag. Bildmontage.
Stockholmsbörsen sjönk 1,6 procent på handelsveckans sista dag. Bildmontage.

Börsen föll hårt efter tullhot

Den amerikanske presidenten Donald Trumps tullhot mot Mexiko gav eko på börser runtom i världen, även i Stockholm. OMXS-index backade 1,6 procent, vilket var i linje med ledande europeiska börser.

ANNONS
|

Fordonssektorn var fredagens stora förlorare eftersom många av världens största tillverkare har delar av sin produktion för den nordamerikanska marknaden förlagd till Mexiko. Det bekymrar investerarna.

Bilsäkerhetsföretaget Autoliv, ett av bolagen med tillverkning i Mexiko, föll tyngst av storbolagsaktierna. Aktien tappade 7,2 procent.

Nedgången var bred – 28 av 30 företag på storbolagslistan OMXS30 backade. Indextunga klädjätten Hennes &Mauritz fanns bland de största förlorarna och aktien dök 5,3 procent, kanske påverkad av en prognos från amerikanska konkurrenten Gap. Klädhandelskoncernen har sänkt sin prognos för helåret och redovisade ett stort intäktsbortfall i jämförbara butiker under första kvartalet i bolagets brutna räkenskapsår.

ANNONS

I botten på OMXS30 fanns också vitvarutillverkaren Electrolux (–3,8 proccent) samt industrijätten Alfa Laval och stålkoncernen SSAB:s A-aktie, som båda föll 3,5 procent.

Mot strömmen gick bara mobiloperatören Tele2 som steg 1,8 procent och telekomjätten Ericsson som klättrade 0,5 procent.

DAX-index i Frankfurt backade 1,5 procent, medan CAC40-index i Paris och FTSE-index i London båda tappade 0,8 procent.

TT

ANNONS