Flera banker hakade på Riksbankens räntehöjning och höjde räntorna på sina bolån med bindningstider på tre månader, ett år och två år. Arkivbild.
Flera banker hakade på Riksbankens räntehöjning och höjde räntorna på sina bolån med bindningstider på tre månader, ett år och två år. Arkivbild.

Boräntehöjningar får fart på lånekunderna

Bankernas räntehöjningar har fått bolånekunder att vakna till. Intresset för att byta bank ökar och allt fler vill binda lånen, enligt förmedlingstjänsten Mittbolån.

ANNONS
|

Under de första veckorna i januari ökade antalet personer som ville se över sina bolån med drygt 40 procent, jämfört med motsvarande period i fjol, hos Mittbolån. Hittills under januari har omkring 5000 kunder med en total lånevolym runt 10 miljarder kronor velat se över sina lån. Det är fortfarande en liten del av svenskarnas totala bolån på över 3000 miljarder kronor, men antyder att fler aktivt vill påverka sin boendeekonomi.

- Framför allt handlar det om Riksbankens räntehöjning i december som satt fart på marknaden, säger Christoffer Cederschiöld, ansvarig för tjänsten.

ANNONS

Stor skillnad

Flera banker var snabba med att höja sina räntor efter Riksbankens besked. En stor andel av de kunder som vill se över sina lån kommer från Swedbank, som var en av de banker som var först ut med att höja. Swedbank och Handelsbanken är de banker som nu har högst så kallad listränta för sina rörliga bolån: 2,25 procent.

Det skiljer nästan en procentenhet mellan de med högst listränta och de med lägst. Bolåneinstitutet Hypotekets rörliga ränta ligger i dagsläget på 1,28 procent.

- För ett lån på två miljoner blir en extra procentenhet 20000 kronor i ökad räntekostnad per år, säger Christoffer Cederschiöld.

Fler vill binda

På Mittbolån märks också ett ökat intresse för att binda bolånen. I somras var det 88 procent av kunderna som ville ha rörligt lån. I december hade siffran sjunkit till 68 procent. Även storbanken SEB:s senaste boprisindikator visade att andelen som planerar att binda lånen ökar.

Men Sharon Lavie, familjeekonom på Ikano bank, tycker att man ska tänka sig för innan man binder lånet så att man inte för tidigt låser sig på en högre ränta än nödvändigt.

ANNONS

- Man behöver definitivt inte få panik och binda nu om man inte känner att marginalerna i din ekonomi är väldigt små, säger hon.

Hennes tips är att jämföra den ränta du har nu med Riksbankens prognos som i dagsläget innebär en räntehöjning med 0,75 procent de närmaste två åren.

I en situation anser hon att det inte alls är läge att binda.

- Vet du med dig att du behöver flytta inom ett till två år ska du absolut inte binda, då behöver du förmodligen behöva betala ränteersättning till banken, säger Sharon Lavie.

TT

Fakta: Snitträntor och listräntor

Genomsnittliga räntor som bolånekunder fått avser december 2018. Siffror i procent.

Källa: Bankerna

ANNONS