Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Boeings och Saabs gemensamma projekt, skolflygplanet T-X. Arkivbild.

Boeing och Saab vinner jätteupphandling

Flygplanstillverkaren Boeing har vunnit en stor upphandling av skolflygplan till det amerikanska flygvapnet, skriver Reuters. Boeing har ett samarbete med svenska Saab och de har tillsammans utvecklat den vinnande modellen Boeing T-X.

- Det här är ett stort stycke svensk industrihistoria, säger Ann Wolgers, presschef på Saab, till TT.

Det rör sig om en beställning på 351 plan, en affär som enligt Reuters är värd 9,2 miljarder dollar, omkring 81 miljarder kronor.

- För oss är det en volymaffär som vi aldrig haft i modern tid och skulle förändra Saab i grunden på många olika sätt, sade Jonas Hjelm, chef för Saabs flygverksamhet, till TT i en tidigare intervju.

"Stor bedrift"

Saab väntas få en minoritetsandel av affären men bedömare från analysföretaget Kepler Cheuvreux har värderat Saabs andel till mellan 30 och 60 miljarder kronor.

I ett pressmeddelande beskriver Saabs vd och koncernchef Håkan Buskhe samarbetet med Boeing:

"Det är en stor bedrift för Saabs och Boeings partnerskap och för vårt gemensamma team. Nu ser jag fram emot att leverera det första skolflygplanet till det amerikanska flygvapnet", säger han.

Enligt pressmeddelandet kommer mer än 90 procent av tillverkningen att ske i USA där det skapar över 17 000 arbetstillfällen. Hur många jobb som projektet kan generera i Sverige är oklart.

Saab ger i nuläget inga ytterligare intervjuer utan hänvisar till pressmeddelandet.

"Avancerad träning"

Det amerikanska flygvapnet uppger att varken antalet plan eller leveranstider är helt spikade, men att det kontraktet medger ett köp av upp till 475 plan och 120 simulatorer.

"Det här nya flygplanet kommer att bidra med de möjligheter till avancerad träning som vi behöver för att öka effektiviteten hos framtida flygvapenpiloter", säger USA:s flygvapenminister Heather A Wilson i ett uttalande.

De första planen beräknas anlända till en flygbas i San Antonio, Texas, 2023.

"Det här är resultatet av en väl utformad strategi av full och öppen konkurrens" , säger flygvapnets Will Roper, som arbetet med upphandlingen.