Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Boeing har problem med Dreamliner-planen, vilket tynger resultatet. Kassaflödet är dock positivt för första gången på nästan tre år. Arkivbild
Boeing har problem med Dreamliner-planen, vilket tynger resultatet. Kassaflödet är dock positivt för första gången på nästan tre år. Arkivbild Bild: Michel Euler AP/TT

Boeing har vänt kassaflödet

Flygplanstillverkaren Boeing överraskar marknaden med ett positivt kassaflöde för första gången på nästan tre år i sin rapport för fjärde kvartalet i fjol. Ökade leveranser av 737 Max-flygplan väger upp förlusterna från 787 Dreamliner-affärerna.

Kassaflödet blev plus 494 miljoner dollar. Analytiker hade i snitt räknat med ett utflöde på omkring 1 miljard dollar.

Leveransvolymen för 737 Max-flygplanen – som stoppades under lång tid för att åtgärda tekniska brister med koppling till flera uppmärksammade flygplanskrascher – har höjts till 26 per månad, upp från 19 i oktober.

Samtidigt skenar kostnaderna förknippade med Dreamlinerproblemen med 5,5 miljarder dollar i kvartalet. Leveranserna av Dreamlinerflygplan stoppades i somras, för att hantera strukturproblem i flygplanen.

Resultatet för fjärde kvartalet blev en förlust på 7:69 dollar per aktie, där Dreamlinerproblemen tynger.

Omsättningen pressas samtidigt nedåt oväntat mycket, till 14,8 miljarder dollar, mot en snittprognos bland analytiker på 16,7 miljarder enligt en sammanställning av prognoser gjorde av Bloomberg.