En man i Seoul, Sydkorea, studerar bitcoins värdestegring i fredags. Nu introducerar amerikanska börsen CBOE handel med kryptovalutan.
En man i Seoul, Sydkorea, studerar bitcoins värdestegring i fredags. Nu introducerar amerikanska börsen CBOE handel med kryptovalutan.

Bitcoin tar ännu ett steg in i finrummet

Kryptovalutan bitcoin debuterar på söndagen på CBOE (Chicago Board Options Exchange), en amerikansk börs för optionshandel. Konkurrenten CME väntas följa efter i nästa vecka.

ANNONS
|

Chicago Board Options Exchange grundades 1974 och är världens äldsta och en av de största börserna för handel med optioner, och lanseringen ses som en milstolpe för valutan.

Handeln med bitcoin på de två börserna har möjliggjorts sedan kontrollorganet CFTC, som har som uppgift att bevaka finansmarknaden, gett grönt ljus den 1 december. Samtidigt varnar man för de höga riskerna och instabiliteten med valutan. Handeln har hittills skett på virtuella, oreglerade marknadsplatser.

CFTC har kritiserats för att ha hastat igenom beslutet, utan att ha övervägt riskerna tillräckligt noga. Av de större investmentbankerna är det bara Goldman Sachs och ABN Amro som förmedlar handel i bitcoin, medan de andra avvaktar.

ANNONS

Förväntningarna inför introduktionen har fått bitcoinens värde att rusa, som mest var valutan uppe i 16777 dollar i torsdags.

Handeln har ökat explosionsartat på sistone, men också lett till varningar i takt med att den gör sitt intåg i finansbranschens finrum. Den svenska riksbankschefen Stefan Ingves sade i veckan till Dagens Nyheter att bitcoin inte är pengar i Riksbankens mening "utan är ungefär som att prissätta medaljer eller tavlor eller liknande".

TT-AFP

Fakta: Detta är bitcoin

Bitcoin är en digital valuta — även kallad kryptovaluta — som kan användas för att flytta pengar över världen snabbt och relativt anonymt, utan att banker eller myndigheter behöver vara inblandade.

Marknadsvärdet på en bitcoin ligger den 10 december 2017 runt 14000 dollar, ungefär 117000 svenska kronor. Vid årsskiftet kostade en bitcoin 978 dollar.

På sistone har den vanliga handeln med bitcoin ökat explosionsartat, efter att valutan tidigare förknippats med främst brottslig verksamhet som penningtvätt och skatteflykt.

ANNONS