Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bitcoin har vidareutvecklats till en ny valuta, bitcoin cash. Arkivbild.

Bitcoin får ny konkurrent

Kryptovalutan bitcoin har fått en ny version kallad bitcoin cash (BCC), som ska möjliggöra snabbare transaktioner. BCC har fått blandade reaktioner och har delat bitcoinvärlden i två läger.

Skapandet av BCC har varit i ropet i flera månader. Flera utvecklare har ansett att bitcoins digitala register för transaktioner, den så kallade blockkedjetekniken, är för långsam för att protokollföra alla genomförda transaktioner.

Konkurrerande valutor

På tisdagen lanserade mjukvarutekniker ett nytt protokollsystem för blockkedjetekniken vilket gav upphov till BCC. Tekniken möjliggör snabbare och billigare transaktioner än vanliga bitcointransaktioner. Valutorna är i praktiken konkurrenter även om de delar samma underliggande blockkedjeteknik.

Bland förespråkarna för BCC finns Microsoft som vill att kryptovalutan ska få ett bredare kommersiellt genomslag, enligt australiska ABC News.

Men det finns också motståndare, däribland så kallade "brytare". En brytare kan vara en privatperson eller ett företag som verifierar och protokollför andras transaktioner automatiskt genom matematiska beräkningar i en superdator. För varje sådan verifiering belönas en brytare med nya bitcoinmynt, och de kan i vissa fall få betalt via transaktionsavgifter.

Tar avstånd

Enligt nyhetsbyrån AP har majoriteten av brytare uttryckt intresse för BCC. Men andra har tagit avstånd från konkurrenten eftersom införandet kan minska transaktionsavgifterna.

Enligt Coinmarketcap.com har BCC seglat upp som den tredje största kryptovalutan. Vid 14.30-tiden på onsdagen stod BCC i 632 dollar, en ökning med 107 procent sedan valutan skapades. Samtidigt kostar den största kryptovalutan bitcoin 2 738 dollar, vilket är en nedgång på 1,4 procent från tisdagen.