Swedbank utreds av åklagare och tillsynsmyndigheter i fem länder – Sverige, Baltikum och USA – för misstänkt penningtvätt i banken och relaterade brott. Arkivbild.
Swedbank utreds av åklagare och tillsynsmyndigheter i fem länder – Sverige, Baltikum och USA – för misstänkt penningtvätt i banken och relaterade brott. Arkivbild.

Besked om Swedbankstämma väntas nästa vecka

Om en vecka, är svaret från ordföranden i Swedbanks valberedning Lennart Haglund. Då hoppas han kunna ge besked om när bankens extrastämma ska äga rum och vilka fler som nomineras till bankens nya styrelse vid sidan av den förre statsministern Göran Persson.

ANNONS
|

- Jag kanske kan ge besked om en vecka, men inte nu. Det är mitt i ett antal samtal och med tanke på hur många personer som är inblandade vill vi inte vara ojuste mot några, säger Lennart Haglund till TT.

Lämnar Ålandsbanken

Hur många fler som valberedningen vill ta in för att stärka styrelsen vill han inte heller avslöja.

ANNONS

- Det beror helt och hållet på. Det är många faktorer som ska passa in, både de nya som ska in och de som eventuellt ska lämna.

Samtidigt meddelar Ålandsbanken att Göran Persson har meddelat att han avgår från sitt uppdrag som ledamot i bankens styrelse, där han suttit i fyra år. Avhoppet motiveras med nomineringen till styrelseordförande i Swedbank.

Kan sitta kvar i LKAB

Göran Persson är även ordförande i den statliga gruvkoncernen LKAB. Näringsminister Ibrahim Baylan har pratat med Göran Persson om Perssons uppdrag i LKAB och nomineringen som styrelseordförande i Swedbank.

“Vi kan konstatera att Göran Persson nu kommer att se över vilka uppdrag han kan ha kvar och vilka han eventuellt kommer att lämna. Vi ser inga skäl till att omvärdera hans roll i LKAB”, skriver statssekreterare Stina Billinger i en kommentar till TT.

Lennart Haglund motiverar nomineringen av Persson med "en imponerande meritlista, ett brett internationellt kontaktnät och erfarenhet av finansiell verksamhet".

Fick förlängt i LKAB

Persson fick förlängt som ordförande i LKAB så sent som i torsdags förra veckan, när gruvkoncernen hade årsstämma i Luleå.

ANNONS

Swedbanks tidigare ordförande Lars Idermark avgick med omedelbar verkan i början av april, sedan bankens vd Birgitte Bonnesen fått sparken en timme före storbankens stormiga årsstämma den 28 april.

Swedbank leds sedan dess av finanschefen Anders Karlsson, som är tillförordnad vd. Styrelsen leds samtidigt av styrelseproffset Ulrika Francke, som suttit i Swedbanks styrelse sedan 2002 – sedan 2016 som vice ordförande.

TT

Fakta: En fjärdedel av börsvärdet borta

Översynen av Swedbanks styrelse följer på drygt två månaders turbulens kring misstankar om penningtvätt i banken.

I valberedningen sitter förutom Lennart Haglund, från Sparbankernas ägarförening, även Folksamchefen Jens Henriksson, pensionsjätten Alectas ägaransvarige Ramsay Brufer, AMF-chefen Johan Sidenmark samt Peter Karlström från Sparbanksstiftelserna.

Misstänkta transaktioner och eventuella regelbrott med koppling till penningtvättmisstankarna utreds av såväl åklagare som tillsynsmyndigheter i Sverige, Baltikum och USA. Många bedömare räknar med mångmiljardböter.

På börsen har en dryg fjärdedel av Swedbanks värde raderats ut sedan SVT Uppdrag granskning den 20 februari rapporterade om misstänkta transaktioner i banken.

ANNONS