Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Marcus Haglund på Blue city, som köper och säljer begagnad elektronik, är övertygad om att andrahandsmarknaden har framtiden för sig.

Begagnad elektronik hett i andra hand

Våra hem är fyllda med saker vi inte vill ha, men medvetenheten om att någon annan kanske vill ha dem ökar. Mest ökar intresset för begagnad elektronik.

I en undersökning som Demoskop gjort på uppdrag av Tradera svarar mer än hälften, 56 procent, att de har för mycket saker i sina hem. 70 procent svarade att de inte gör sig av med möbler och kläder som inte används längre.

Samtidigt får fler upp ögonen för att det finns en marknad för sakerna de inte själva vill ha, och många köper hellre begagnat än nytt.

Kvalitet och hållbarhet

I takt med att begagnatmarknaden växer, ökar också intresset för saker med bättre kvalitet och längre hållbarhet. Det som håller länge har också ett värde längre tid, förklarar Sofia Hagelin, presschef på Tradera. Hon tror att hög kvalitet och hantverk kommer att premieras på ett helt annat sätt de närmaste åren.

- Jag tror att vi inom de närmaste tre åren kommer att se en fullständig explosion av marknaden för begagnat, hyra ut, låna och reparera.

Hemelektronik ökar

De kategorier som ökar allra mest på Tradera är hemelektronik och datorer och tillbehör. Under perioden 1 januari–10 mars ökade kategorin hemelektronik med 37 procent jämfört med förra året och datorer och tillbehör med 36 procent. Det som går bäst inom hemelektronik är så kallade smarta hushållsprodukter, till exempel röststyrd elektronik, som har ökat med 128 procent sedan 2017. Inom datorer och tillbehör säljer retrodatorer, som har ökat med 212 procent, bäst.

- Teknikutvecklingen har varit enorm de senaste tjugo åren och antalet teknikprylar i hemmen har ökat. Det kommer nya hela tiden och de håller väldigt länge. Den snabba produktutvecklingen har gjort att det har vuxit fram ett stort utbud, säger Sofia Hagelin.

En som märkt av det växande intresset är Marcus Haglund, Sverigechef för Blue city som köper och säljer begagnad elektronik. Han är övertygad om att andrahandsmarknaden har framtiden för sig. Den största utmaningen är att få tag på produkter för att möta efterfrågan.

- Det ligger helt rätt i tiden. Vi måste verkligen börja tänka om och se över våra köpmönster.

Miljöhänsyn viktigt

Många av kunderna köper begagnat för att spara pengar, men många gör det också av omsorg om miljön. På företagets hemsida tickar en räknare som visar hur mycket resurser och avfall kunderna sparat genom sina köp.

- Det är inget snack om att miljötänket blivit otroligt viktigt. Miljöaspekten är något som driver oss fundamentalt.

Marcus Haglund menar att det finns en köpare för nästan allt.

- Det vi ser mest av nu är Iphone6, 7 och 8, men det finns en nisch för retrogrejer också. Vi hade till exempel en Macbook från 2007, den gick nästan direkt.

- Visst, om man har en tolv år gammal skrivare kanske det bara räcker till en fika. Men i ett slit- och slängsamhälle som vårt är det bättre om saker blir till nytta för någon annan än bara ligger och slänger.