Ericsson, med vd Hans Vestberg, stod för av de största rapportbesvikelserna. Arkivbild.
Ericsson, med vd Hans Vestberg, stod för av de största rapportbesvikelserna. Arkivbild.

Börsbolagen slog förväntningarna

Lite bättre än väntat, men sämre än i fjol. Så kan man sammanfatta rapportfloden från Stockholmsbörsens tungviktare. Ericsson var en av de största besvikelserna.

ANNONS
|

När ungefär två tredjedelar av börsbolagen rapporterat för andra kvartalet ligger den samlade vinsten 3,5 procent under motsvarande kvartal förra året, visar en sammanställning som Peter Malmqvist, chefsanalytiker på fondkommissionären Remium, gjort.

- Lite bättre än väntat, men sämre än i fjol om vi tittar på vinsterna. Och det som förklarar att vinsterna är sämre än i fjol, det är en kombination av Ericsson och verkstadssektorn som lider av en svag global industrikonjunktur, säger Esbjörn Lundevall, analyschef på SEB.

ANNONS

Under de två veckor bolagen rapporterat har Stockholmsbörsen samtidigt stigit med 4 procent.

Låga förväntningar

Vinstförväntningarna var ovanligt lågt ställda den här gången.

- Det man kunde konstatera både förra rapportperioden och den här rapportperioden, det var att analytikerna hade dragit ner sina förväntningar på bolagens vinstutveckling ganska ordentligt jämfört med tidigare, säger Peter Malmqvist.

- Har man i princip förväntningar på oförändrade resultat, samtidigt som vi har tillväxt i ekonomin, då borde vi åtminstone kunna slå prognoser som innebär nolltillväxt.

Men rapportfloden har även innehållit en del besvikelser. Den mest uppmärksammade stod Ericsson för. Den pressade telekomjätten redovisade ett oväntat svagt resultat och dubblar sitt sparprogram. Vd Hans Vestberg börjar bli alltmer ifrågasatt och spekulationerna om att han kommer att bli utbytt har växt.

Negativ uppmärksamhet

- Det är inte så konstigt. Är man vd för ett bolag som går så dåligt och har haft en så dålig aktiekursutveckling och sedan har du mediebevakning om flygplansresor och sportevenemang och andra saker som prioriteras i stället. Det är klart att det blir negativ uppmärksamhet, säger Lundevall.

ANNONS

Bankerna förbättrade, med undantag för Nordea, sina resultat jämfört med förra året. Men vinsterna "dopades" av reavinster från försäljningar av bankernas innehav i Visa Europe.

- Men det som är väldigt uppmuntrande är att det verkar som att marginalpressen har passerat det värsta. Räntemarginalpressen har varit ett stort bekymmer och huvudvärk för bankerna under lång tid, säger Lundevall.

Fakta: Rapportfloden

24 av Stockholmsbörsens 30 största bolag har hittills presenterat delårsrapporter. De är:

Getinge, SEB, Atlas Copco, Handelsbanken, Alfa Laval, Sandvik, Swedbank, Assa Abloy, Boliden, Ericsson, Investor, SCA, Volvo, Electrolux, Nordea, Telia, Tele2, ABB, SKF, SSAB, Fingerprint Cards, Kinnevik, Skanska, Swedish Match

Bland övriga bolag som rapporterat finns NCC, Saab, Axfood och Autoliv.

ANNONS