Offentliga upphandlingar och kommunala särkrav försvårar byggandet av billiga bostäder, säger bostadsminister Per Bolund (MP). Arkivbild.
Offentliga upphandlingar och kommunala särkrav försvårar byggandet av billiga bostäder, säger bostadsminister Per Bolund (MP). Arkivbild.

Bättre konkurrens ska ge billigare bostäder

Regeringen har tillsatt en utredning om konkurrensen i byggbranschen. Målet är kunna bygga fler bostäder som många har råd att bo i, säger bostadsminister Per Bolund (MP). Initiativet välkomnas av Sveriges byggindustrier.

ANNONS
|

- Vi vet att efterfrågan är väldigt stor och vi vet samtidigt att det finns utmaningar på marknaden.

Utredningen ska bland annat titta på offentliga upphandlingar, som Konkurrensverket pekat ut som en utmaning för att producera prisvärda bostäder.

- Det handlar om hur man kan genomföra offentliga upphandlingar av bostadshus med möjlighet att sätta en bestämd hyresnivå på förhand. Det skulle göra att man får ut bostäder på marknaden som passar för den som har mindre plånbok och det finns det ett stort behov av i dag, säger Per Bolund.

ANNONS

Kommuner fortsätter ställa krav

En annan utmaning som utredningen ska titta på är de kommunala särkraven.

- Det finns aktörer som vill bygga till låg kostnad och till låga hyresnivåer, men där de i dag känner sig hindrade då det finns krav som försvårar deras verksamhet och där är vår målsättning att de i stället ska uppmuntras.

Anna Broman, bostadspolitisk expert på Sveriges byggindustrier, välkomnar initiativet då man drivit frågan om de kommunala särkraven intensivt under de senaste åren.

- Sedan 2015 har kommuner inte rätt att lämna föreskrifter om byggteknik. Trots det ser vi att kommuner fortsätter att ställa egna krav på tekniska egenskaper. Det förhindrar att branschen går mot ett standardiserat och industrialiserat byggande.

Detta försvårar, framför allt för mindre företag att komma in i en ny kommun där man ställer andra krav än där man är van vid att bygga, säger hon.

ANNONS

Statliga krav

Även på Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) är man positiva till att konkurrensen inom byggbranschen ses över.

- Däremot delar vi inte uppfattningen att vi ställer några andra krav än de vi har rätt att ställa. Det kan också vara statliga krav som behöver ändras för att för att man ska få till prisvärda bostäder, säger Ann-Sofie Eriksson som är sektionschef för Tillväxt och samhällsbyggnad inom SKL.

Bygger på januariavtalet

Enligt Anna Broman finns det en tystnadskultur kring särkraven.

- Ett bolag som vill fortsätta att ha en bra relation med kommunen och få bygga inom kommunen fler gånger kommer inte att protestera mot de här oskäliga marknadsvillkoren.

Utredningen bygger på januariavtalet, den sakpolitiska överenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna och slutsatserna ska överlämnas till regeringen senast den 14 december 2020.

TT

ANNONS