Johan Molin slutar som vd för Assa Abloy och seglar direkt upp som het kandidat som ny ordförande för Ericsson. Arkivbild.
Johan Molin slutar som vd för Assa Abloy och seglar direkt upp som het kandidat som ny ordförande för Ericsson. Arkivbild.

Assachef seglar upp som Ericssonkandidat

När Johan Molin slutar som vd för Assa Abloy seglar han upp som en sannolik kandidat till posten som ny ordförande för telekomjätten Ericsson. Aktiemarknadens reaktion ger ett tydligt gott betyg på Molin.

ANNONS
|

Sedan beskedet kom i somras att Leif Johansson kliver av ordförandeposten i Ericsson har det spekulerats i vem som tar över. Johan Molin har nämnts som en het kandidat, men han har antytt att han inte har haft tid. Nu försvinner ju det argumentet, konstaterar Daniel Djurberg, telekomanalytiker på Handelsbanken, som nu ser möjligheten att det blir Molin som rejält stärkt.

- Den sannolikheten ökar dramatiskt, säger Djurberg.

ANNONS

Det verkar också vara aktiemarknadens bedömning. Ericssonaktien stiger med över två procent på en i övrigt ganska sömnig börs. Samtidigt rasar Assa Abloy-aktien med över fyra procent.

- Han är säkert en bra person med bra ledaregenskaper. Han har ett bra "track record" och ett gott renommé, säger Djurberg.

På minussidan finns att Molin inte är ingenjör eller har jobbat med telekom. Som chef för Assa Abloy har han blivit lite av en förvärvskung med mängder av företagsköp som effektivt plockats in i låskoncernen.

- Men Ericsson är snarare inne i en fas av att sälja av, säger Djurberg.

Till Reuters säger Molin att han inte fått frågan:

- Det är en hypotetisk fråga som jag inte vill svara på, säger han.

ANNONS
TT

Fakta: Johan Molin

Johan Molin har varit vd för Assa Abloy sedan 2005 och har tagit låskoncernen mot nya höjder. Bolaget har svällt ordentligt, både storleksmässigt och värdemässigt.

Molin, född 1959 och utbildad ekonom på Handelshögskolan i Stockholm, är också styrelseordförande för Sandvik.

Leif Johansson är i dag ordförande för Ericsson, men inför hotet att bli borttvingad meddelade han i somras att han inte ställer upp för omval.

ANNONS