Ett 60-tal bolag inom tobakssektorn samt företag involverade kring underhåll och modernisering av kärnvapensystem har avyttrats av Andra AP-fonden. Kommunikationschefen Ulrika Danielson vill inte avslöja vilka bolag det handlar om men totalt sett rör det sig om ett värde av två miljarder kronor.
- Vi fick nya lagregler från 1 januari avseende hållbar förvaltning för AP-fonderna. De innebär en högre ambitionsnivå för vårt hållbarhetsarbete och därför har vi bestämt att avinvestera de här bolagen, säger hon till TT.
Samtidigt ifrågasätts en helt annan bransch – spelsektorn – kraftigt efter bland annat Folkhälsomyndighetens rapport om spelmissbruk och aggressiv marknadsföring från bolagen.
Andra AP-fonden hade enligt årsrapporten 2018 innehav i tre olika bolag kopplade till spelbranschen. Totalt rör det sig om cirka 800 miljoner kronor när exempelvis Evolution Gaming gjort storsuccé i år och aktien stigit 78 procent på Stockholmsbörsen.
Störst innehav i Kindred
Störst är innehavet i Kindred. Drygt 9,4 miljoner aktier motsvarar i nuläget ett marknadsvärde på drygt 700 miljoner kronor. Att dessa skulle säljas är dock inte aktuelllt.
- När vi exkluderar bolag utgår vi från att konventioner som Sverige skrivit under och gällande spel finns inga sådana, säger Ulrika Danielson.
TT: Förs det någon diskussion över huvudtaget kring om det är rätt eller fel med innehav?
- Vi har i flera år haft dialog med bolagen kring hållbarhetsfrågor. När det gäller om vi ska investera eller inte så uttalar vi oss inte om enskilda bolag men det finns som sagt ingen konvention som Sverige skrivit under som är emot spel. Därför kan vi fortfarande vara investerade i spelbolag.
Ett liknande upplägg återfinns även i flera andra AP-fonder där störst innehav noteras i den tredje AP-fonden. Sparare har där sina pensionspengar placerade inom fem olika bolag, förutom Kindred även bland annat Betsson och Leovegas.
I Norge har man dock delvis valt en annan linje än den svenska. KLP, landets största pensionsfond, meddelade nyligen att man ska avyttra allt innehav i bolag vars omsättning till fem procent eller mer är kopplat till alkohol eller spel, bland annat öljättar som Heineken och Budweiser.
- Det är ett stort ansvar och regelbundet gör vi därför avvägningar om vi gör tillräckligt. Vi vill investera i bolag som bidrar till en säkrare och bättre värld för samtliga, förklarade vd:n Sverre Thornes enligt tidningen Financial Times.
Valt bort
Vissa svenska aktörer har dock aktivt valt bort spelbolagen. Bara månader innan den nya spellagstiftningen trädde i kraft vid årsskiftet meddelade Carnegie fonder ett stopp. Ett liknande besked kom från SPP redan för fyra år sedan och gäller flera av bolagets fonder.
Osäkerheten kring framtiden för branschen, som kan begränsas av ytterligare lagstiftning, kan också göra att fondbolagen drar öronen åt sig, tror Avanzas sparekonom Johanna Kull.
- Det finns en politisk risk i och med hoten om mer regleringar. Den osäkerheten är något som investerare skyr. Många spelbolag hade tidigare en väldigt positiv aktieutveckling under några år. Då kanske inte frågan lyftes lika mycket. Med dagens fallande kurser är det lättare för en investerare att kliva av, säger hon.
Fakta: AP-fondernas innehav i spelbranschen
Första AP-fonden
Kindred
Andra AP-fonden
Evolution Gaming
Net Entertainment
Kindred
Tredje AP-fonden
Betsson
Kindred
Leovegas
Net Entertainment
Evolution Gaming
Fjärde AP-fonden
Betsson
Evolution Gaming
Kindred
Källa: AP-fondernas årsrapporter.