Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Allt fler analytiker räknar med pressade marginaler för storbankerna när nya aktörer ger sig in på bolånemarknaden. Arkivbild.

Analytiker räknar med press på boräntor

Svenska bankaktier faller hårt sedan analytiker på investmentbanken Goldman Sachs i en rapport varnat för ökad konkurrens på den svenska bolånemarknaden.

Goldman Sachs ser räntepress på den svenska bolånemarknaden framför sig, när utmanaren Enkla.coms erbjudande om treåriga bolån med en ränta på 0,95 procent kommer ut, rapporterar Reuters.

Ett möjligt scenario

Enligt Goldman Sachs kan Enkla.coms erbjudande, om det växer till målet på bolån för totalt 100 miljarder kronor på 18 månader, äta upp 1 procent av de fyra svenska storbankernas vinster 2019.

Tidigare har även analytiker på storbanken SEB flaggat för att de ser Enkla.coms erbjudande som en faktor som kan pressa ned bolånemarginalerna för svenska banker. Även andra bedömare har beskrivit detta som ett möjligt scenario.

Aktien i Handelsbanken, som är nummer två på den svenska bolånemarknaden, rasar med 10,6 procent. Men merparten av det förklaras av att aktien handlas utan rätt till utdelning efter årsstämman i onsdags.

Begränsad andel

Aktien i Swedbank, Sveriges största aktör på bolånemarknaden, backar 2,5 procent, medan Nordeas och SEB:s aktier sjunker 1,8 respektive 2,6 procent.

Enkla.com, med riskkapitalbolagen NFT Ventures och Collector i ryggen, har i sin lansering satt upp som mål att nå upp till en bolånestock på 100 miljarder kronor om 18 månader. Satsningen ska finansieras med så kallade RMBS-obligationer.

Utmanarens bolån skulle därmed bara utgöra en begränsad andel av den svenska bolånemarknaden, som växte till 3 130 miljarder i januari, enligt Statistiska centralbyrån (SCB). Men Enkla.coms bolån skulle kunna slå mot storbankernas tillväxtpotential i det lukrativa bolånesegmentet.

Storbankerna kontrollerar i dagsläget cirka 80 procent av bolånemarknaden. För att finansiera sig använder bankerna till stor del så kallade säkerställda bostadsobligationer för cirka 350 miljarder kronor per år, vid sidan av bland annat kundinsättningar med nollränta.